Energiearmoede aangepakt!?

ProfielfotoNanda Vrielink November 14, 2022 1151 keer bekeken

Start

2023-01-19 at 13:30

End

2023-01-19 at 16:00

The maximum amount of registrations has been reached. You can no longer sign up.

Location

Stijgende energieprijzen, slecht geïsoleerde woningen: hoe bestrijden we energiearmoede in Nederland? Tijdens onze digitale bijeenkomst op 19 januari 2023 leert u alles over verschillende aanpakken om energiearmoede tegen te gaan. Komt u ook?

Stijgende energieprijzen maken het moeilijk grip te houden op de energierekening. Helemaal voor mensen in een slecht geïsoleerd huis, met een hoge energie rekening en/of een lager inkomen. Op donderdag 19 januari 2023 organiseren we namens de Horizon 2020 projecten ENPOR en EnergyMeasures een nationale online bijeenkomst voor professionals die te maken hebben met energiearmoede en bijbehorende aanpakken. 

In de bijeenkomst Energiearmoede aangepakt!? staan centraal een palet aan aanpakken en onderzoek op het gebied van energiearmoede. Energiearmoede komt voor bij allerlei bewoners. Daarom kijken we tijdens de bijeenkomst naar aanpakken in de particuliere huursctor, de sociale huursector én koopwoningen. Voor de professionals bij de overheid, verhuurders, belangenorganisaties, vertegenwoordigers uit het sociale domein, energie initiatieven, consultancybureau’s en alle anderen die werken om energiearmoede tegen te gaan is het interessant om alle samen te reflecteren op de aanpakken en lessen te horen uit onderzoeksprojecten ENPOR en EnergyMeasures. We hopen samen met u te komen tot aanbevelingen voor de gemeentelijke aanpak 2.0.

Praktische informatie

Wat:

Bijeenkomst Energiearmoede aangepakt!?

Datum:            

19 januari 2023

Tijdstip:

14.00-16.00 uur

Locatie:           

Online via een Teams vergadering

Aanmelden:

Via de knop hieronder (u ontvangt dan een bevestiging met Teamslink)

Programma

14.00 Welkom

14.05 Plenaire opening – Onderzoek effectiviteit energiearmoede aanpakken en regelingen vanuit de rijksoverheid door Koen Straver, consultant en onderzoeker TNO

Vanuit kennis en directe betrokkenheid bij het opstarten van het nationaal programma Energiearmoede en bij communities of practice voor zo’n 10-15 grote en middelgrote gemeenten over energiearmoede en een inclusieve energietransitie, laat de hoofdauteur van TNO’s whitepaper energiearmoede en de energietransitie licht laten schijnen op de effectiviteit van energiearmoede aanpakken en regelingen vanuit de rijksoverheid. 

14.30 Parallelsessies ronde 1

  • Parallelsessie 1: Van Energiebox tot energiebespaarmaatje: wat werkt? 
  • Parallelsessie 2: Op basis van vertrouwen krijg je ook een armere wijk aan de energiebesparing -- VOL -- 
  • Parallelsessie 3: De lokale infrastructuur als basis voor energiearmoede aanpakken' -- VOL --
  • Parallelsessie 4: Aan de slag met gedrag met de vastgoedeigenaar
  • Parallelsessie 5: Deventer helpt mensen met laag inkomen met isoleren van de eigen woning -- VOL -- 

15.00 Pauze

15.10 Parallelsessies ronde 2

  • Parallelsessie 6: Inzichten en aanknopingspunten rondom het bereiken van mensen uit onderzoeken naar schuldpreventie 
  • Parallelsessie 7: Realistische kijk op energiezuinig gedrag bij energiearmoede -- VOL -- 
  • Parallelsessie 8: Tochtige kamers en geen recht op toeslag: hoe pak je energiearmoede aan onder studenten?   
  • Parallelsessie 9: Solidariteit in de energietransitie: energiecoöperaties pakken energie-armoede aan
  • Parallelsessie 10: Bewegen via het sociaal weefsel van de wijk – Voedselbank project 

15.40 Inventarisatie vanuit parallelsessies - Gezamenlijke aanbevelingen voor aanpakken energiearmoede 2.0 

16.00 Einde

Bekijk hier het volledige overzicht van de parallelsessies. Wanneer u zich aanmeldt voor de bijeenkomst kunt u ook uw voorkeuren voor de parallelsessies aangeven. 

Bij uw aanmelding wordt u ook gevraagd om een toestemming te verlenen dat de resultaten van deze bijeenkomst worden gebruikt in het ENPOR onderzoek. Daarvoor verwijzen we naar deze toestemmingsverklaring

 

Achtergrond van de bijeenkomst

Deze bijeenkomst vindt plaats in het kader van onderzoeksprojecten ENPOR en EnergyMEASURES. Hieronder leest u meer over deze onderzoeksprojecten. 

ENPOR en Energiebox

ENPOR is een Europees project met als doel om meer inzicht te krijgen in het multidimensionale probleem van energiearmoede in de particuliere huursector. Hiervoor worden tien verschillende beleidsinstrumenten in zeven landen bestudeerd, verder doorontwikkeld en toegesneden op de specifieke behoeften van de sector.

Het onderzoek wordt in Nederland uitgevoerd door Hogeschool Utrecht. In het kader van het project wordt de aanpak van de Energiebox van de Jonge Milieu Advies (JMA) tegen het licht gehouden en wordt samen met de stakeholders gezocht naar de mogelijkheden om de impact en effectiviteit ervan te vergroten. 

EnergyMEASURES

EnergyMEASURES is een Europees project dat zich richt op de aanpak van energiearmoede in zeven landen, namelijk: België, Bulgarije, Ierland, Nederland, Noord-Macedonië, Polen en het Verenigd Koninkrijk. In elk van deze landen wordt gewerkt met huishoudens die leven in energiearmoede, om door middel van gedragsverandering en energie-gerelateerde verbeteringen, te komen tot een lagere energierekening. Verder onderzoekt het project hoe het huidige beleid en ondersteuningsmaatregelen van invloed zijn op het verminderen van energie-armoede.

Dit doet de gemeente Eindhoven in samenwerking met DuneWorks, Het Pon-Telos en diverse betrokken partijen. De resulterende kennis, ervaringen en inzichten zullen worden gedeeld en vertaald naar ideeën voor beleids- en praktijkinterventies.

 



Mede gefinancierd door het programma Horizon 2020 van de Europese Unie

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie settings