Innovatielab Circulair Beheer, onderhoud en renovatie

Hoe maken we de stad circulair? Welke innovatieve oplossingen zijn er voor het circulair beheren, onderhouden en renoveren van woningen? In het Innovatielab Circulair Beheer, onderhoud en renovatie staan deze vragen centraal. Dit project is afgerond in 2019.

De woningvoorraad in Nederland is nog relatief jong. Als gevolg daarvan hebben we weinig kennis over en weinig ervaring met toekomstbestendig renoveren. Renovatieoplossingen worden momenteel veelal snel en voor de korte termijn uitgewerkt. Het beperkte budget en de financiƫle marges beperken daarbij een toekomstbestendige ontwikkeling. Met name mkb bedrijven hebben niet de nodige kennis en ontwikkelruimte in huis om hun oplossingen zelf te optimaliseren en hebben daarbij behoefte aan kennis en samenwerking.

Om deze reden is een innovatielab ingericht waarin bedrijven hun vragen en uitdagingen rond circulaire renovatie, onderhoud en beheer kunnen neerleggen: vragen waar geen eenvoudige oplossing voor is, en die vragen om samenwerking vanuit verschillende vakdisciplines. De regelmatige netwerkbijeenkomsten in een innovatielab zijn een goed middel gebleken om samen met het werkveld relevante onderzoeksvragen op te halen en deze te vertalen naar praktijkcasuĆÆstiek die gebruikt kan worden in het onderwijs en/of deze te koppelen aan (bestaand) onderzoek binnen lectoraten. De eerste praktijkopdrachten hebben aangetoond dat dit leidt tot innovatieve oplossingen, die kansen bieden voor bedrijven en organisaties en bijdragen aan de circulaire stad. Kennisuitwisseling en het delen van ervaringen in het Innovatielab tussen netwerkpartners onderling en HU medewerkers en studenten, blijkt heel inspirerend te werken en geeft andere bedrijven ook inzicht in het type vragen dat kan worden onderzocht en wat de samenwerking met het Innovatielab oplevert. Het innovatielab is positief ontvangen en wordt de komende jaren doorgezet.

Focus

In eerste instantie kijken we naar het toepassen van circulaire economie op renovatie, beheer en onderhoud van bestaande woningen. Daarbij wordt onder meer gedacht aan het toepassen van leaseconstructies voor gebouwcomponenten zoals installaties, keukens, badkamers, raamkozijnen etc. Van belang is dat onderwerpen relatie hebben met de gebouwde omgeving en dat er aandacht is voor mensen, economie etc.

 

Participeren

Heeft u vragen die u graag zou willen inbrengen in het Innovatielab? Bent u op zoek naar innovatieve oplossingen voor het circulair beheren, onderhouden en renoveren? Of wilt u op een andere wijze samenwerken? Neem dan contact op met Sebastian Fischer Baling of Henk Brinksma.

 

Afbeelding: Componentrenovatie (Bron: Bouwhulpgroep)

 

Afbeeldingen

Afgerond

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen