De Zero Emission Tree wekt zelf energie op door middel van een bladerdek van zonnecellen. De energie wordt ook opgeslagen in de boom. Gebruikers van elektrische fietsen kunnen de energie bij het laadpunt aan de boom aftappen. Je kunt er trouwens ook laptops en telefoons opladen.
Doel en aanpak
Met de oplaadboom brengt Hogeschool Utrecht de doelstelling ‘Duurzaam Doen in bedrijfsvoering, onderwijs en onderzoek’ concreet in praktijk. Elektrisch fietsen door werknemers van Hogeschool Utrecht en andere instellingen op het Utrecht Science Park (USP) wordt erdoor gefaciliteerd. Dit moet een groter aantal werknemers verleiden (vaker) de auto te laten staan om per e-bike naar het werk te gaan.
De ZET is een praktische uitwerking van het Smart Storage-project van het lectoraat. Het doel van dit project is de kennis over opslag van duurzame energie te vergroten. Het bijzondere aan de oplaadboom is dat deze de zonne-energie opslaat in accu’s van elektrische auto’s die in de boomstam een tweede leven krijgen. Kennisontwikkeling over de opslag van duurzame energie is van belang om de accu’s van elektrische auto’s goed op te kunnen laden en ontladen. In een proefopstelling kan de SoC (state of charge) van de accu’s van elektrische auto’s bepaald worden.
Resultaten
Het eerste prototype, bedoeld voor het meten en verbeteren van het concept, werd in juni 2013 in gebruik genomen. Sinds juli 2013 staat de eerste oplaadboom van Nederland bij de ingang van de Botanische Tuinen op het USP. Overtollige energie wordt gebruikt voor de Botanische Tuinen. De boom heeft zoveel mogelijk natuurlijk aandoende materialen en organische vormen. Daardoor past hij in een groene omgeving en heeft ook de associatie met duurzaamheid.
De tweede oplaadboom staat op de parkeerplaats van Hogeschool Utrecht, locatie Oudenoord 700. Een derde boom is in ontwikkeling voor een locatie in Zwolle. Het lectoraat is in overleg met diverse marktpartijen om de oplaadboom in productie te nemen.
Samenwerkingspartijen
Hogeschool Utrecht, Lectoraat Microsysteemtechnologie, Enexis-Unplugged, Ontwerpbureau Moorgen, Universiteit Utrecht.
Financiering
Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Enexis-Unplugged.
Looptijd
2012-2016