De zes living labs staan in: Utrecht, Boedapest, Brussel, München, Parijs en Wenen.
Doel project
Het project ontwikkelt en test nieuwe bedrijfsmodellen en bestuurskaders voor innovatieve deelmobiliteitsdiensten in gebieden met lage/middelmatige verstedelijking. Het project onderzoekt de mobiliteits-, toegankelijkheid- en bredere maatschappelijke impact van deze diensten om hun effectiviteit te garanderen. Uiteindelijk is het doel het genereren van beleidsaanbevelingen die actief de weg vrijmaken voor duurzame en inclusieve stedelijke mobiliteit in 15minuten-wijken in stedelijke buitenwijken.
Beoogde resultaten
Het project zal best practices en aanbevelingen verzamelen voor beleidsmakers en aanbieders van mobiliteitsdiensten. Met name over hoe samenwerking eruit kan zien en mobiliteitsdiensten aangeboden kunnen worden, op zo'n manier die aantrekkelijk is voor bewoners in stedelijke buitenwijken en die de levensstijl van 15 minuten steden verbetert.
Aanpak
In Utrecht gaat het DREAMS-project experimenteren met het aanbieden van deel-e-bikes en bakfietsen in de buitenwijken en aan nieuwe gebruikersgroepen. Dit via vouchers, kortingen en trainingen. Ook analyseert het project de bijdrage aan de inclusiviteit en toegankelijkheid van het stedelijke mobiliteitssysteem.
Impact voor het onderwijs
Studenten worden betrokken bij het toepassen van interventies in Utrecht en het monitoren van gedrag. Het onderzoek is gebaseerd op een nauwe samenwerking met gemeenten en aanbieders. Het zal inzichten opleveren in manieren om mobiliteitsdiensten in stedelijke buitenwijken aan te bieden zodat die winstgevend is voor aanbieders, aantrekkelijk voor bewoners en bijdraagt aan beleidsdoelstellingen.
Partners
We werken in het Living Lab in Utrecht samen met de Universiteit Twente, de gemeente Utrecht, de deelfietsaanbieder TIER en de fietsersbond.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karla Münzel.