One Stop Shop woningrenovatie

ProfielfotoNanda Vrielink 16-01-2018
4625 keer bekeken

Huiseigenaren die hun woning duurzaam willen renoveren weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Enkele bouwbedrijven ontwikkelen daarom samen met studenten van Hogeschool Utrecht een One Stop Shop-renovatieconcept. Niet alleen energieneutraal, maar ook kostenneutraal. Het project is afgerond in 2016

One-stop-shop is op 15-12-2014 uitgeroepen tot winnaar van de Duurzaamheidsprijs van Netwerk Utrecht2040. In mei 2015 ontving het project de titel ‘Meest iconisch duurzaam project in het hoger onderwijs’ van studentennetwerk Morgen.

Doel en aanpak

Verschillende groepen studenten van Hogeschool Utrecht ontwikkelen samen met bedrijven uitgewerkte renovatieprototypes om het huiseigenaren gemakkelijker te maken de beslissing te nemen tot duurzaam renoveren. Welke aanpassingen zijn verstandig, wie kan dit leveren en hoe verhouden zich de kosten tot de besparingen? Huiseigenaren kunnen kiezen uit diverse prototypes, die vervolgens verder op maat worden gemaakt. Want elk huis is anders en het energiegebruik per huishouden verschilt. Door deze One-Stop-Shop met uitgewerkte renovatieprototypes wordt het gemakkelijker voor particuliere huiseigenaren om te besluiten tot duurzame woningrenovatie.

De One Stop Shop ontwikkelt ook bijzondere business-modellen, waarmee de woningrenovatie kostenneutraal uitpakt voor de eigenaren. Zo’n model is bijvoorbeeld dat de eigenaar een bedrag investeert dat gelijk is aan wat hij of zij zonder verduurzaming maandelijks kwijt zou zijn aan het energiebedrijf over een aantal jaren. Uiteindelijk is de renovatie dan bijna gratis.

Resultaten

De duurzaam gerenoveerde woningen worden energieneutraal: ze verbruiken net zoveel energie als ze produceren. De prototypes en businessmodellen moeten geschikt worden voor toepassing op grote schaal, waardoor het aantrekkelijk is voor bedrijven om erin te investeren. Terwijl tevens maatwerk aan klanten kan worden geboden, iets wat bestaande renovatieoplossingen niet kunnen bieden.

Samenwerkingspartners

Drie bedrijven – een aannemer, een timmerfabriek en een consultancy-bedrijf – uit het zuiden, oosten en westen van het land, zijn opdrachtgever van de One Stop Shop onder de naam BJW.

Financiers

BJW; gezocht wordt naar meer investeerders.

Looptijd

2013-2016.

 

Afbeeldingen

One-Stop-Shop Atelier - Finalist Duurzaamheidsprijs 2014 Netwerk Utrecht2040

Afgerond

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen