Utrecht heeft hoge ambities op het gebied van energiebesparing in de bestaande bouw. Er gebeurt veel in de regio en enkele grote programma’s zijn al uitgevoerd, zoals Blok voor Blok en Meer met minder. De particuliere woningeigenaar is moeilijk te bereiken, blijkt uit deze initiatieven. Daarom werkt Hogeschool Utrecht samen met bedrijven aan de ontwikkeling van een marktaanbod voor particuliere woningeigenaren die hun woning energieneutraal willen laten maken.
Doel en aanpak
In de huursector werken woningcorporaties en marktpartijen nu al hard aan woningen die geen energierekening meer hebben; het programma Energiesprong van Platform31 ondersteunt hen hierin. Maar ook particuliere woningeigenaren willen graag een woning zonder energierekening. Om deze ambitie te realiseren is een marktaanbod nodig. Een energieneutrale woning met nul op de meter is technisch allang mogelijk en ondertussen ook financieel verantwoord. De eerste prototypes zijn er. Op wijkniveau worden pilots ontwikkeld en er wordt gewerkt aan één loket waar particuliere woningeigenaren alles kunnen regelen (One stop shop).
Met banken zoals ABN Amro is Hogeschool Utrecht in overleg om niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor nul-op-de-meter-renovatie extra hypotheekruimte te gaan aanbieden. Want de waarde van een woning stijgt door zo’n duurzame renovatie enorm. Dat er een markt is, laat de grote respons zien op de landelijke campagne Onshuisverdienthet van Energiesprong die begin januari 2014 van start ging. Er waren binnen twee weken al meer dan 1250 aanmeldingen van particuliere woningeigenaren voor een nul-op-de-meter-woning, merendeels uit de regio Utrecht.
Naast de technische kant is identiteit belangrijk. Voor bewoners staan leefstijl en comfort voorop. Of het huis duurzamer wordt interesseert hen vaak minder. We moeten dus niet langer denken vanuit techniek, maar vanuit de vraag: waarom zou mijn klant zo’n huis willen?
Resultaten
Het project Co2-reductie en energiebesparing in de bestaande bouw richt zich op opschaling van bestaande initiatieven. Aangezien de particuliere woningeigenaar moeilijk te bereiken blijkt, is het tweede resultaat in dit project een aanbod voor de particuliere markt op regionaal niveau. Door ketensamenwerking in de bouw en een fabrieksmatige aanpak wordt de grootschalige toepassing van het concept nul op de meter mogelijk, zodat particuliere woningen op grotere schaal energieneutraal worden. Een van de middelen is een one-stop-shop op wijkniveau waar particuliere woningeigenaren alles kunnen regelen om hun woning energieneutraal te renoveren.
Financiers
Hogeschool Utrecht; Economic Board Utrecht; Utrecht Sustainability Institute; provincie Utrecht; gemeente Utrecht; partners vanuit het bedrijfsleven, waaronder bouwbedrijf BJW en Solease.
Looptijd
2013-2018.
Samenwerkingspartners
Hogeschool Utrecht; Economic Board Utrecht; Utrecht Sustainability Institute; provincie Utrecht; gemeente Utrecht; partners vanuit het bedrijfsleven, waaronder bouwbedrijf BJW en Solease.