ENPOR: Actions to Mitigate Energy Poverty in the Private Rented Sector

ProfielfotoNanda Vrielink 04-02-2021
2735 keer bekeken

Het Europese Horizon2020 project ENPOR heeft als doel om energiearmoede tegen te gaan, specifiek in de private huursector. Er wordt onderzoek gedaan naar de impact van (beleids)instrumenten uit zeven Europese landen voor toepassing in de private huursector, waaronder de Nederlandse Energiebox.

Energiearmoede is een bekend probleem in veel Europese landen. Veel mensen zijn niet in staat hun energierekening te betalen, doordat energiekosten stijgen en energiebesparing maar mondjesmaat wordt bereikt. Ondanks verschillende beleidsmaatregelen die energiearmoede direct of indirect tegen moeten gaan, stijgt het aantal Europese inwoners met energiearmoede in de private huursector. Deze sector kenmerkt zich daarnaast doordat het heel lastig is om huurders met energiearmoede te identificeren en om hen te bereiken met de juiste middelen.

ENPOR heeft als doel om zowel meer inzicht te geven in het probleem van energiearmoede in de private huursector, als om te onderzoeken welke ondersteunende maatregelen in deze sector het beste werken en deze direct te implementeren. ENPOR maakt hiervoor gebruik van een tiental bestaande tools en beleidsmaatregelen uit zeven verschillende Europese landen, die worden gedeeld, aangepast en uitgevoerd in de private huursector. 

Voor Nederland onderzoeken we hoe de Energiebox kan worden aangepast en verspreid onder huurders in de private sector om energiebesparing te realiseren. 
Voor de evaluatie en herontwikkeling van de Energiebox voor deze specifieke doelgroep werken we met co-design methodes in REACT groups: focusgroepen met vertegenwoordigers van alle verschillende stakeholders betrokken bij energiearmoede in de private huursector in Nederland. 

Het ENPOR project wordt gedragen door een consortium van partners uit België, Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Kroatië, Italië, Estland, Oostenrijk en Duitsland. 

Wilt u graag een bijdrage leveren aan de focusgroepen (REACT groups) rondom energiearmoede in de private huursector die we vanuit het ENPOR project gaan organiseren? Of wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom dit project? Laat dan hier uw gegevens achter.

U kunt zich ook inschrijven voor de (Engelstalige) nieuwsbrief van het Europese project

Heeft u vragen over het project? Neem dan contact op met projectleider Martijn Rietbergen.

 

Afbeeldingen

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen