Webinar Energiearmoede (internationaal) aangepakt?!

ProfielfotoNanda Vrielink 26-10-2023 344 keer bekeken {0} reacties

Begin

21-11-2023 om 15:00

Einde

21-11-2023 om 17:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Voor een groeiende groep mensen vormt het betalen van de energierekening een grote uitdaging. Hoe kunnen we kwetsbare doelgroepen hierin beter ondersteunen? Nationale en internationale best practices op dit gebied staan centraal in dit webinar in het kader van het ENPOR onderzoek.

Energie is van essentieel belang in ons dagelijks leven, maar helaas worstelen veel mensen met energiearmoede. Voor degenen die in slecht geïsoleerde huizen wonen, een hoge energierekening hebben of een lager inkomen, kan dit een enorme uitdaging vormen. Het is een urgent probleem en daarom nodigen we je van harte uit voor een webinar op dinsdag 21 november 2023, georganiseerd door Hogeschool Utrecht als partner in het Horizon 2020 project ENPOR. De bijeenkomst vindt plaats als afronding van dit project.

Tijdens het evenement staat een breed scala aan (internationale) benaderingen en onderzoeksresultaten op het gebied van energiearmoede centraal. Dit webinar is van belang voor professionals in de overheid, verhuurders, belangenorganisaties, vertegenwoordigers uit het sociale domein, energie-initiatieven, consultancybureaus en iedereen die betrokken is bij de strijd tegen energiearmoede.

Mis deze kans niet om je kennis te vergroten, internationale ervaringen te benutten voor de Nederlandse context en het netwerk uit te breiden. Samen kunnen we het verschil maken in de strijd tegen energiearmoede.

Praktische informatie

Wat:

Webinar Energiearmoede (inter)nationaal aangepakt!?

Datum:            

21 november 2023

Tijdstip:

15.00-17.00 uur

Locatie:           

Online via een Teams vergadering

Aanmelden:

Via deze link (je ontvangt dan een bevestiging met Teamslink)

Bijzonderheden:

Programma is deels in het Engels

 

Programma

15.00 Welkom

15.05 TNO: Onderzoek effectiviteit van energiearmoede-aanpakken in Nederland en regelingen vanuit de rijksoverheid.

Wat kunt u verwachten:

  • Achtergrond en betrokkenheid bij het onderzoeksprogramma.
  • Effectiviteit van aanpak en recente onderzoeksresultaten.
  • Internationale kennisuitwisseling.

Deze presentatie biedt inzicht in verschillende energiearmoede-aanpakken en overheidsmaatregelen voor een inclusieve energietransitie.  

Spreker: Koen Straver, onderzoeker Energietransitie Studies TNO

15.20 Presentatie van nationale en internationale best practices voor structurele verlichting van energiearmoede:

  1. Lessen van op-maat-aanpakken uit verschillende Europese landen vanuit het project ENPOR gericht op particuliere en energiekwetsbare huurders 
    Tijdens deze sessie worden de lessen geleerd uit het ENPOR onderzoek gepresenteerd. Ontdek in deze presentatie de meest opvallende bevindingen van dit Horizon 2020-project, waar maar liefst zeven Europese landen aan hebben deelgenomen, namelijk Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Oostenrijk, Kroatië, Estland, Italië, België en Nederland. In totaal zijn er 10 verschillende beleidsmaatregelen tegen energiearmoede onderzocht. Laat je verrassen door de beleidsaanbevelingen en waardevolle lessen die zijn opgedaan. We delen inzichten over het co-creëren van beleidsmaatregelen, het bereiken van doelgroepen en het betrekken van het sociaal domein.
    Spreker: Martijn Rietbergen, onderzoeker Centre of expertise Smart Sustainable Cities, met inbreng vanuit het Nederlandse project door Jurgen Tielbeke, teamleider Energiebox
     
  2. A free energy upgrade of homes in Wales (in Engels)
    Het Warm Homes Nest-programma van de Welsh Government voorziet in financiering voor verbeteringen van de energie-efficiëntie voor huishoudens met een laag inkomen en mensen die in achtergestelde gemeenschappen in heel Wales wonen. Het programma omvat een aanpak voor het hele huis om de energie-efficiëntie van woningen te verbeteren. Dit helpt bij het aanpakken van moeilijker te behandelen huizen waar de gevolgen van brandstofarmoede doorgaans het ernstigst zijn. Sinds 2011 heeft het programma verbeteringen aangebracht in ruim 56.500 woningen en tienduizenden woningen in Wales voorzien van advies om hun energierekening te verlagen.
    Spreker: Stew Horne, Energy Saving Trust (Wales)
     
  3. A prepaid metering approach in Germany (in Engels)

    Kunnen voorafbetaalde elektriciteitsmeters daadwerkelijk het energieverbruik verminderen bij energiearme huishoudens in de particuliere huursector? In deze sessie zullen de ontwikkelde aanpak en (impact monitoring) resultaten van het programma "Prepaid Metering Energy Revoltive" worden gepresenteerd en de co-creatie toegelicht. 
    Spreker: Florin Vondung, onderzoeker Wuppertal Institute (Duitsland)

  4. Lessen van op-maat-aanpakken uit verschillende Europese landen vanuit het project EnergyMeasures voor energiekwetsbare huishoudens 

    Ontdek in deze presentatie de meest opvallende bevindingen van het Horizon 2020 zusterproject, EnergyMeasures. Dit project heeft zich in maar liefst zeven Europese landen, te weten België, Bulgarije, Ierland, Noord-Macedonië, Nederland, Polen, en het Verenigd Koninkrijk, ingezet voor energiekwetsbare huishoudens. Laat je verrassen door baanbrekende beleidsaanbevelingen en waardevolle lessen die zijn opgedaan. Inzichten over energieleveranciers die investeren in retrofitprojecten, gemeenten die een 'one-stop-shop' aanpak hanteren en gemeenten die woningen komen isoleren worden gedeeld.

    Spreker: Sylvia Breukers, DuneWorks

16.20 Discussie en mogelijkheid om vragen te stellen aan de sprekers

We kijken ernaar uit om je te verwelkomen op dit webinar. Voor meer informatie kan je contact opnemen via 06-34103314 of nanda.vrielink@hu.nl.

In het project ENPOR is een Europees dashboard energiearmoede ontwikkelt. Het Energy Poverty Dashboard (EPD) is een platform dat stakeholders en beleidsmakers helpt bij het beoordelen van energiearmoedebeleid. Het biedt online kaarten om de geografie van energiearmoede in de huursector te visualiseren en een interactieve kaart van relevante beleidsmaatregelen. Het is een unieke tool om energiearmoede in de particuliere huursector in heel Europa te identificeren en ondersteunt NGO's, de samenleving en overheidsinstanties bij toegang tot informatie en beste praktijken om dit probleem aan te pakken. Neem gerust een kijkje op ons platform.

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen