Co-designing live onstage

08-12-2017 376 keer bekeken

Lef ontbreekt de studenten van de minor Co-Design Studio in elk geval niet. De kwetsbare doelgroep meenemen op het podium om een oplossing te presenteren aan je opdrachtgever is de ultieme manier van co-design.

Het RIVM daagde studenten van de minor Co-Design Studio uit om kwetsbare groepen in de samenleving in staat te stellen gezonde keuzes te maken omtrent bewegen door ze toegang te geven tot omgevingsdata. 

Het RIVM is een Nederlandse overheidsinstelling die de volksgezondheid en consumentenveiligheid bevordert en helpt bij het beschermen van de kwaliteit van het milieu. Het RIVM verzamelt kennis en informatie, past deze kennis zelf toe en stelt deze ter beschikking van beleidsmakers, onderzoekers, instanties en het grote publiek. 

De minor Co-Design Studio is een internationaal programma dat studenten van diverse studies en hogescholen samenbrengt. Het inspireert en ondersteunt deelnemers om samen met de gebruiker en andere belanghebbenden producten of diensten te creëren, die er echt toe doen.

Tijdens het werken aan deze eerste opdracht werden de minor studenten ingewijd in het co-designproces. Zij hebben verschillende instrumenten en technieken onderzocht en gebruikt, die de betrokkenheid van verschillende belanghebbenden in de probleemstelling ondersteunen.

Het resultaat is 7 concepten, die zich richten op mensen met longziekten, chronische rugpijn of depressie. De concepten variëren van een pulserende lamp die helpt je ademritme te normaliseren (longziekte) tot een plant die doodgaat als je te lang op je stoel blijft zitten (chronische rugpijn). Het concept ‘safe places’ voor mensen met paniekaanvallen (depressie) verrast, doordat de doelgroep zelf vertelt waarom ze dit product morgen op de markt willen hebben. “Zelfs het weten dat er een safe place in de buurt is, helpt om een paniekaanval te voorkomen”, aldus de moedige cliënt. 

Het RIVM was zo enthousiast, dat ze ter plekke de teams uitnodigden hun verhaal te komen vertellen tijdens een symposium “Samen meten” over citizen science, health en sensors. 

De posters en presentatievideos worden in de aanloop daar naartoe alvast binnen het RIVM tentoongesteld.

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen