Renovatiesysteem Inside out

08-12-2017 724 keer bekeken

Met het renovatiesysteem Inside Out zijn we op weg naar energieleverende hoogbouwflats. Het onderzoeksproject ontwikkelt en test een modulair renovatiesysteem om hoogbouwflats energieleverend te maken.

Inside Out integreert installatiecomponenten zoals verwarming, ventilatie, isolatie en warm water tot drie multifunctionele bouwdelen en combineert deze met duurzame energieopwekking en lokale energieopslag in elektrische deelauto’s. De bouwdelen worden aan de buitenzijde van de flat geplaatst, vandaar de naam ‘Inside Out’.

Dankzij duurzame energieopwekking en lokale energieopslag vermindertde piekbelasting op het net en profiteren bewoners van lage woon- enmobiliteitslasten. Het project betrekt nadrukkelijk bewoners bij het project; het gaat immers over hun woning. Tot slot wordt gewerkt aan de bijpassende financierings- en verdienmodellen.

In de HU testomgeving worden prototypes ontwikkeld en getest en worden energieprestaties berekend. Om de benodigde opbrengst te behalen is de opwekking van duurzame energie uitgebreid met het plaatsen van een windgenerator op het dak van een flat. Tegelijkertijd wordt de slimme gevel ontwikkeld die installaties integreert in multifunctionele bouwdelen. In de testopstelling wordt inzicht verkregen in de werking hiervan en worden de energieprestaties gesimuleerd.

Het concept moet leiden tot een doorbraak in de duurzame renovatie van hoogbouwflats uit de jaren ’60 en ’70 naar energieleverende wooncomplexen. Het Inside Out-consortium levert zo een bijdrage aan de seriematige renovatie van 250.000 hoogbouwflats.

Partners in het consortium, naast Hogeschool Utrecht, zijn: woningcorporatie Bo-Ex, Nefit-Bosch Thermotechniek, Alkondor Hengelo, Bos Installatiewerken, LomboXnet, Cepezed, Universiteit Utrecht. Het  project is onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute.​

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen