Selficient wint de publieksprijs!

08-12-2017 135 keer bekeken

Het Selficient team van de HU sleepte tijdens de Solar Decathlon in Denver een tweede prijs voor ‘Marktpotentieel’ en een derde prijs voor ‘Water efficiëntie’ in de wacht, én het won de publieksprijs.

In 12 dagen tijd hebben 30 studenten en een aantal docenten keihard gewerkt om het huis op de locatie op te bouwen en klaar te maken voor bezichtiging. Het was nog even spannend of de containers met alle materialen op tijd in Denver aan zouden komen en ook tijdens het bouwen moesten de teams weer en wind doorstaan, maar het huis was op tijd klaar.

Solar Declathon

In de Solar Declathon – een door het U.S. Department of Energy georganiseerde wedstijd - strijden teams van universiteiten om het meest duurzame huis op zonne-energie te ontwerpen. De huizen worden door een jury beoordeeld op hun energie- en waterverbruik, technologie en architectuur, maar ook op facetten als innovatie, gezondheid en comfort van de bewoner en marktpotentieel. Maar dat is slechts één onderdeel: tijdens de wedstrijd kunnen de teams ook punten verdienen door hun verbruik zorgvuldig te monitoren en door opdrachten te voltooien. Zo liet het Selficient team succesvol een elektrische auto 40 km rijden op energie opgewekt met het huis.


En nu? 

Nu de wedstrijd voorbij is, zal het Selficient huis worden afgebroken en terug worden verscheept naar Nederland. Een van de doelen vanuit het meerjarenprogramma Wonen 3.0 van het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities is om het Selficient huis een prominente plek te geven op het Utrecht Science Park als icoon en onderzoeksopject. Ook is de ambitie om vaker met studenten deel te gaan nemen aan challenges zoals de Solar Declathon en om dergelijke innovatieve en interdisciplinaire studentenprojecten in te bedden in het reguliere onderwijs. 

Wilt u op de hoogte blijven? Volg Selficient op twitter! Wilt u contact opnemen met de programmamanager? Mail dan Meine Jansma.

Bekijk ook de dagelijkse vlogs van Selficient.

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen