Nieuwe concepten voor verduurzaming stedelijke omgeving

31-01-2024 303 keer bekeken

Deze week presenteerden studenten van de Minor Smart Sustainable Cities hun eindresultaten voor de ‘Sustainability Challenge’. Ze gingen aan de slag met concepten voor verduurzaming stedelijke omgeving. Benieuwd waar ze onderzoek naar hebben gedaan?

De minor is het resultaat van het CARPE / ERASMUS+ project ESSENCE. Vanuit de HU zijn docenten van verschillende instituten betrokken, zoals Instituut voor Design & Engineering en het Instituut voor ICT. Ook diverse buitenlandse docentonderzoekers uit Finland, Spanje en het Verenigd Koningrijk dragen bij aan het programma.


Veel nieuwe ontwerpen 

Meerdere groepen studenten hebben de afgelopen 10 weken slimme, creatieve en duurzame oplossingen ontworpen voor verschillende uitdagingen in de stedelijke omgeving. De opgaven waren divers. 
De eerste groep heeft onderzoek gedaan in samenwerking met de Turku University of Applied Science naar de vraag hoe onderwijsinstellingen via duurzaam inkopen de CO2 voetafdruk kunnen verlagen. 
De tweede groep heeft voor WE adviseurs gewerkt aan de doorontwikkeling van de GPR UP tool voor het meten van duurzaamheid op gebiedsniveau. 
De derde groep heeft in Valencia voor het adviesbureau Arqueha gewerkt aan het ontwerp van verschillende oplossingen om de wijk Benicalap verder verduurzamen. 
De vierde groep heeft voor het HU lectoraat leefstijl en gezondheid gewerkt aan het ontwikkelen van ontwerpprincipes van inclusieve speeltuinen. 
De laatste groep heeft voor het HU lectoraat Building Future Cities gewerkt aan de inventarisatie van good practises voor Gezonde stedelijke ontwikkeling en het vaststellen van ontwerpprincipes voor gezonde verstedelijking. 


Meer informatie over de minor

Sinds 2016 wordt de minor Smart Sustainable Cities aangeboden. Hierin wordt gekeken naar belangrijke uitdagingen voor de steden van de toekomst. Hoe lossen we problemen op met betrekking tot energie, mobiliteit en afval in de stad? Hoe zorgen we ervoor dat nieuwe innovatieve bedrijven voldoende werkgelegenheid bieden in de stad? Hoe zorgen we voor inclusiviteit, participatie en tolerantie in de stad? Hoe kunnen we dat op een slimme manier oplossen, bijvoorbeeld met behulp van ICT? Al deze onderwerpen komen aan bod tijdens de minor Smart Sustainable Cities.

Wilt u meer weten, of meedoen als student, docent of opdrachtgever, aan een uitdagende internationale minor waarbij duurzaamheid en circulaire economie de hoofdrol speelt? Neem dan contact op met Martijn Rietbergen.

 

   

  

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen