Hoe meer focus, hoe meer impact

16-10-2023

Weer een geslaagde lunchlezing. Met een hapje en drankje werd meer verteld over het uitrollen van vijf richtinggevende programmalijnen binnen het Institute for life sciences and chemistry. Hoe wordt dat uitgewerkt in het onderwijs en onderzoek? En wat levert het op voor de beroepspraktijk?

Binnen het Institute for Life Sciences and Chemistry (ILC) werken studenten, docenten en onderzoekers samen met externe opdrachtgevers aan missiegedreven opgaven. Om meer focus te krijgen in onderzoek en onderwijs, werken zij met een strategische kennisagenda. Op basis hiervan zijn vijf richtinggevende programmalijnen uitgerold. Dit zijn: Healthy Circular Water, Circular Chemistry, Food and Health Innovations, Human Health research en Animal (free) testing innovation. Interessant om te zien hoe de inhoud van het onderwijs past onder deze programmalijnen.

 

Projecten binnen programmalijn Circular Chemistry

Verschillende vragen stonden centraal tijdens het verhaal: Wat zijn de voordelen van deze manier van werken? Hoe wordt dit uitgewerkt in onderwijs en onderzoek? En wat levert dit op voor de beroepspraktijk? Patrick Baesjou en Minke Noordermeer presenteerden projecten waaraan momenteel met studenten en externe partners wordt gewerkt binnen de programmalijn Circular Chemistry. Denk aan: een biovergasser voor de lokale omzetting van GFT in biogas waardoor de HU in de toekomst van het gas af kan, recycling van plastics, biocomposiet op basis van kaumera afkomstig uit rioolwaterslib, productie van biokerosine, efficiëntere productie van groene waterstof en next generation batteries.

Tevens lieten Minke en Patrick de link met het onderwijs zien. Met het onderzoek en onderwijs binnen deze lijn dragen zij op hun manier bij aan de verduurzaming van materialen, energie en (chemische) processen. De Minor Green Chemistry is zo’n voorbeeld en combineert chemisch onderzoek met verduurzaming.

 

De sprekers

Dr. Minke Noordermeer is docent/onderzoeker bij de opleiding chemie van het ILC. Haar expertise gebieden zijn biobased chemistry en biotechnologie. Sinds vorig jaar is ze kwartiermaker van de ILC-programmalijn Circular Chemistry. 

Dr. Patrick Baesjou is ook docent/onderzoeker bij de opleiding chemie van het ILC. En sinds kort Hogeschool Hoofddocent biobased en circulaire materialen. Zijn interesse ligt met name in plastics en het hergebruik daarvan, en het duurzaam gebruik van polymeren in allerhande toepassingen zoals coatings en batterijen. Hij is nauw betrokken bij de programmalijn Circular Chemistry.


Wil je meer weten over de lunchlezing? Bekijk dan de PowerPoint, of stuur een e-mail naar Minke Noordermeer.

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen