Bij de Summercourse waren 28 studenten, in leeftijden tussen 17 en 50 jaar. Zij reisden uit 16 verschillende landen en spraken maar liefst 11 verschillende talen. De deelnemers komen uit vele culturen en ze volgen, of hebben gevolgd, 12 diverse opleidingen. Bij de start van de cursus hebben deelnemers gedeeld hoe duurzaam of niet-duurzaam hun eigen woonplaats is. In de cursus zijn vervolgens voorbeelden uit Utrecht besproken en bekeken. Heel inspirerend om zoveel verschillende invalshoeken van elkaar mee te maken.
Met veel enthousiasme kwamen studenten om meer betekenis en inhoud te krijgen bij de term duurzame stad. Nederland heeft de naam hier al ver in te zijn, dus waren ze nieuwsgierig naar toepassingen. Ook was er belangstelling hoe digitaal daarin kan helpen. Bijna iedereen verbleef in een studentenkamer in Johanna op het Utrecht Science Park. Ze mochten rondkijken in Utrecht en zijn in het weekend naar Rotterdam, Amsterdam of de kust gegaan, in verband met het mooie weer.
Het programma
Het programma is gebaseerd op “Smart Sustainable Cities, a handbook for applied research”. De thema’s Circulaire Economie, Mobiliteit en gedragsverandering, Energie en Carbon Accounting, Gezonde Stad, zijn door experts toegelicht. De nadruk lag op tools en modellen waarmee meer duiding kon worden gegeven aan de inhoud. Studenten werkten aan een opgave van gemeente Utrecht, met de vraag om voorstellen voor het Jaarbeursplein, - gebouw te maken. Aan de hand van methode Design Thinking hebben zij in anderhalve week plannen gemaakt, waarin de duurzame thema’s aan bod kwamen. In een eindsymposium zijn de plannen gepresenteerd, er was een rijke oogst!
Na afloop is gevraagd naar de ervaringen en indrukken van de deelnemers. De excursies naar Cartesius driehoek en de fietsenstalling bij Utrecht Centraal werden erg gewaardeerd. Ook de docenten werden ook zeer gewaardeerd. Daarnaast was iedereen erg tevreden over het met elkaar werken in kleine groepen, de architectuur rondwandeling en de Botanische Tuin. Het leukste programmaonderdeel vonden ze toch wel de Prototypen in het projecten lab van de HU, waar studenten konden werken met de laser printer en 3D printer.
Op naar een mooie volgende editie!
Wilt u meer informatie over de summercourse? Neem dan contact op met Marjoke de Boer of Yvette Lanting.