"Het hoogtepunt van mijn week", zo noemde één van de studenten haar ervaring met het nieuwe honours programma 'Buiten gebeurt het!' dat afgelopen vrijdag 30 juni werd afgerond. Het was dan ook een uniek onderwijsprogramma: de afgelopen tien weken gingen studenten voor deze cursus met elkaar de natuur in. Geen klaslokalen dus, geen powerpoint presentaties en geen koffie uit de koffieautomaat. In plaats daarvan vonden de lessen plaats in onder andere Amelisweerd, in de bossen bij Doorn en een moestuin in Lunetten. Er werd gekampeerd aan het Wolderwijd. Ook gingen de studenten in de binnenstad van Utrecht op zoek naar stadsnatuur en stilteplekken.
Betere balans tussen mens en natuur
Initiatiefnemer Nanda Vrielink: "De klimaatcrisis, stikstofcrisis, biodiversiteitscrisis laten allemaal zien: de mensheid loopt tegen de grenzen aan van wat de aarde kan dragen. In allerlei sectoren zie je een beweging ontstaan die zoekt naar een betere balans tussen mens en natuur: natuurinclusief bouwen, regeneratieve landbouw en groene GGZ. We hebben studenten vanuit allerlei disciplines nodig, die deze relatie kunnen leggen en zich hiervoor willen inzetten. Voorwaarde daarvoor is wel dat studenten zelf hebben ervaren wat hun eigen relatie is met de natuur om hen heen. Vandaar dat we studenten in dit programma niet alleen leren óver de natuur, maar ze hier zelf in onderdompelen. Het draagt ook nog eens bij aan hun eigen welzijn om achter hun schermen vandaan te komen en de natuur op te zoeken."
Nieuw honoursprogramma
Honours is het aanbod van Hogeschool Utrecht voor studenten die nét iets meer willen en zich naast hun reguliere studie willen verbreden of verdiepen. Studenten van allerlei verschillende opleidingen - van chemische technologie tot ecologische pedagogiek - meldden zich voor 'Buiten gebeurt het!' om gezamenlijk in, van en met de natuur te leren. Diverse HU-collega's, zoals lector Gezonde Leefomgeving Hanneke Kruize, en gastdocenten van organisaties als Nature for Health en Symbiode Studio, namen de studenten mee om de natuur te verkennen in de regio Utrecht en midden in de binnenstad. Permacultuur, biomimicry, life centred design: vanuit verschillende disciplines leerden studenten met nieuwe perspectieven kijken naar de natuur om hen heen. Wat is de relatie tussen de mens en natuur? Hoe kunnen we bij veranderprocessen lering trekken uit de cycli in de natuur? Wat doet het met onszelf als we met aandacht en met gebruik van al onze zintuigen in de natuur zijn? De studenten werden uitgedaagd om de verbinding te leggen tussen de lessen uit de natuur en hun eigen werkveld. Voor de student Dramatherapie betekende dit zoeken naar creatieve werkvormen met natuurlijke materialen. Voor de student Communicatie en Multimedia Design naar inspiratie uit eigenschappen van planten en dieren.
Eindexpo in botanische tuinen
De uitkomsten van deze zoektochten werden vrijdag 30 juni gedeeld tijdens de eindexpo in de Botanische Tuinen. De studenten mochten allen een eigen vorm kiezen waarmee zij de bezoekers meenamen in een natuurervaring en die liet zien wat zij uit de cursus geleerd hadden. Het werd een prachtige en diverse middag. De één ontwikkelde een campagne om mensen te inspireren naar de natuur om zich heen te kijken, een ander schreef een gedicht en droeg dit voor. Ook werd er geknutseld met klei, een speurtocht gedaan en een mini-college gegeven. Belangrijkste lessen van studenten: "Ik weet nu dat de natuur veel dichterbij is dan ik altijd dacht" en "Ik realiseer me dat wij zelf ook onderdeel uitmaken van de natuur".
'Buiten gebeurt het!' gaat komend studiejaar zowel in september als in april opnieuw van start. Meer weten? Zie Buiten gebeurt het! | Honours (husite.nl) of neem contact op met Nanda Vrielink.