Zo krijg je een arme wijk aan de energiebesparing

17-11-2022 213 keer bekeken

Hoe krijg je beduchte bewoners van een arme wijk zover dat ze tochtstrips monteren, radiatorfolie ophangen en een douchetimer gaan gebruiken? In Soest zijn ze samen met de bewoners aan de slag gegaan. De energietransitie is namelijk vooral een sociaal vraagstuk. Lees hier het hele artikel.

Vandaag lopen vrijwilligers in oranje shirts en emmertjes vol energiebesparende materialen over de galerij van de flat aan de Varenstraat in Soest.  Ze doen mee met het pilotproject 'Energie' in Smitsveen. Dat is vorig jaar door onder meer de gemeente Soest, de woningcorporatie en een welzijnsorganisatie opgezet om bewoners van deze wijk aan een lagere energierekening te helpen.  De provincie Utrecht subsidieert het project met een bedrag van 156 duizend euro. Maarten ter Huurne van de Hogeschool Utrecht is hier ook bij betrokken. Hij doet onderzoek naar de sociale kant van de energietransitie en richt zich op (kwetsbare) wijken in de gemeentes Weesp en Soest. 


Samen aan de slag

De bewoners van de wijk Smitsveen zijn niet altijd even makkelijk te bereiken. Dat komt onder meer door taalproblemen; in de wijk Smitsveen wonen 71 nationaliteiten. Daar komt bij dat veel bewoners hier geen makkelijk leven hebben. Voor hen is het extra moeilijk om energiebesparende maatregelen te nemen. Daarom worden er veel dingen georganiseerd, zoals buurtfestiviteiten, door onder andere Stichting Balans. Daar zijn dan vaak ook tolks aanwezig. Dit zorgt ervoor dat alle bewoners terecht kunnen met hun vragen over de energierekening. En ook worden geholpen met andere problemen. Het gaat volgens projectleider Gerrit Vledder om lokaal organiseren, vertrouwen winnen en samenwerken met de mensen uit de wijk. 

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Maarten ter Huurne

 

Dit nieuwsbericht is geschreven naar aanleiding van het artikel uit de volkskrant. Het origineel is hier te vinden. 

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen