Leuke studentenprojecten in het Hoefkwartier

14-07-2022 291 keer bekeken

Vanaf september 2022 starten nieuwe studententeams van Hogeschool Utrecht met verschillende vraagstukken rondom het Celcius huis en de wijk Hoefkwartier. Een vooruitblik op wat ons te wachten staat.

Met de start van het nieuwe schooljaar in september wordt het aantal studenten dat aan de slag gaat in het Hoefkwartier fors uitgebreid. Vanuit allerlei verschillende opleidingsrichtingen gaan studenten op zoek naar oplossingen voor vraagstukken die spelen rondom het Celcius huis, of in de wijk eromheen. Er zal het komende jaar door de studenten volop gebrainstormd, ontworpen, gebouwd, geëxperimenteerd en getest gaan worden, samen met bedrijven en bewoners in het Hoefkwartier. Op deze manier wordt er volop gebruik gemaakt van de creatieve denkkracht van studenten en dat is precies wat we als onze meerwaarde voor de wijk zien. 

 

Focus voor de studenten

Sommige studenten richten zich specifiek op de verdere ontwikkeling van het Celcius huis. Eén team van Engineering studenten gaat zorgdragen dat alle duurzame techniek die in het huis zit, straks ook volledig werkzaam is, makkelijk te bedienen is voor bewoners én zo zuinig mogelijk omgaat met beschikbare stroom die wordt opgewekt. Een mooie technische uitdaging!
Daarnaast verwachten we vanaf september twee stagiaires te hebben vanuit Built Environment en Werktuigbouwkunde. De eerste student gaat een vlonder ontwerpen die tegelijkertijd een rolstoelvriendelijke ingang van het Celcius huis moet vormen. De hoge instap met het krukje waarmee bezoekers nu binnenkomen is natuurlijk slechts een provisorische oplossing. De student gaat ervoor zorgen dat iedereen straks zonder problemen het huis in kan. De werktuigbouwkundige student gaat een systeem ontwerpen om regenwater te recyclen rondom het huis. Doel is om uiteindelijk alleen nog kraanwater nodig te hebben om bezoekers van drinkwater te voorzien.

Een ander studententeam van Technische Bedrijfskunde gaat zich buigen over de vraag hoe het Celcius huis zou kunnen bijdragen aan het bevorderen van de deeleconomie in de wijk, met een deelsysteem voor gereedschap voor alle bewoners die de komende jaren in het Hoefkwartier komen wonen. Studenten van de minor Circulaire Stad richten zich dan weer op het in kaart brengen van alle materiaalstromen in de wijk Hoefkwartier en onderzoeken welke stromen met elkaar verbonden kunnen worden, om zo ook de circulaire economie van de wijk te stimuleren.

Tot slot zullen studenten van de minor De Leefbare Stad het sociale netwerk van de wijk in beeld gaan brengen: welke sociale verbanden en initiatieven zijn er al en hoe kunnen die versterkt worden? En hoe kunnen deze bestaande initiatieven bijdragen aan duurzaamheid in de wijk? Ook hopen we een student Community Development te gaan verbinden aan het Celcius huis om de opgave van de vorming van een community in een wijk als het Hoefkwartier een stap verder te gaan brengen.

 

Ook benieuwd naar de ontwikkelingen in het Hoefkwartier en het Celcius huis? Of heeft u zelf vraagstukken in de wijk waar u de inzet van studenten bij kunt gebruiken? Dan kunt u contact opnemen met Eugène Zaaijer

 

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen