Tweede TRANSFORM-CE Webinar over huishoudelijk plastic een succes

06-04-2022 287 keer bekeken

TRANSFORM-CE organiseerde een webinar voor bedrijven, overheden en het grote publiek dat geïnteresseerd is in plastic recycling en de circulaire economie. Veel verschillende resultaten werden voor het eerst aan het publiek gepresenteerd. Bekijk het webinar hier gratis terug!

Het webinar werd geopend door Dr. David Greenfield van SOENECS, die gasten uit heel Europa welkom heette. We waren bijzonder verheugd dat we onze animatievideo voor het eerst aan het publiek konden presenteren. De video illustreert de projectactiviteiten en vormde de perfecte brug naar de presentatie van Dr. Rhiannon Hunt. Zij gaf een voortgangsverslag van de TRANSFORM-CE activiteiten en legde de structuur, doelen en voordelen van het project uit.


De resultaten
Na deze introductie werd de scepter overgegeven aan Amelia Burell van SOENECS, die de evaluatieresultaten presenteerde van de effectiviteit van inzamelsystemen voor het opvangen van plastic afval in NWE. De resultaten waren opgesplitst in twee reeksen: één, de via een vragenlijst verzamelde informatie, en twee, een analyse van de cijfers aan de hand van een gegevensverzamelingsmodel. Beide reeksen werden gecombineerd om conclusies te kunnen trekken over de doeltreffendheid van de inzamelsystemen. In de conclusies werd gekeken naar de hoeveelheid ingezameld materiaal, de soorten materialen, en de verontreinigings- en afkeuringspercentages in het hele systeem.
Tim Buchhorn van IfaS sprak vervolgens over het onbenutte potentieel van kunststofafval in Europa. Duitsland, België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk alleen al verwerken elk jaar ongeveer 6,5 miljoen ton plastic verpakkingen. Met de juiste behandeling zouden deze afvalstromen een betrouwbare bron voor de Europese industrie kunnen worden. Hjalka Biernat, ook van IfaS, sprak over de toekomst en de toekomstige markten van kunststoffen voor eenmalig gebruik (SUP's) en had het over de factoren die van invloed zijn op de beschikbaarheid van kunststoffen in Europa. Ze toonde verschillende toekomstscenario's op basis van huidige technische of regelgevende trends. De eerste vraag- en antwoordronde van het webinar, gemodereerd door David Greenfield, volgde op dit theoretische deel van het webinar. We waren verheugd dat de vraag- en antwoordronde boeiende opmerkingen en vragen uit het publiek bevatte.


De praktijk
Na de behandeling van afvalbeheer, de mogelijkheden en toekomstige trends, kon het tweede deel van het webinar, dat naar de praktijk keek, beginnen. Tobias Gruben van bCircular presenteerde casestudy's uit de particuliere sector. Daar zaten boeiende voorbeelden bij van hoe bedrijven de uitdaging aangaan om in termen van circulariteit te denken en afscheid nemen van de oude lineaire economie. Het meest interessante aspect is dat circulaire economie bedrijfsmodellen niet alleen goed zijn voor het milieu en het klimaat, maar bedrijven vaak ook geld besparen op de materialen die ze gebruiken en hun afvalverwerking. Paul Mul, Gemeente Almere (NL), voegde het perspectief van de publieke sector toe aan het beeld. Hij liet voorbeelden zien van toegepaste circulaire afvalstromen en vertelde over de Green Plastic Factory in Almere. Hij wees erop dat meer circulair werken veel voordelen oplevert voor gemeenten. Het creëert nieuwe banen, voegt waarde toe en bevordert innovatie. Die zorgen er weer voor dat de gemeente ook in de toekomst aantrekkelijk blijft voor de bevolking, het milieu en klimaat beschermt en tegelijkertijd kosten bespaart - een win-win.

Vervolgens ging de tweede vraag- en antwoordronde van start. De deelnemers stelden opnieuw interessante vragen en bespraken verschillende onderwerpen met de sprekers. Dr. Rhiannon Hunt maakte van de gelegenheid gebruik om de aanwezigen uit te nodigen contact op te nemen via circulareconomy@mmu.ac.uk als ze vragen hadden over het project of zakelijke ondersteuning, of als ze gratis proefspoelen met gerecycled filament wilden ontvangen.

YouTube: Webinar 17 maart 2022
PowerPoint: Webinar 17 maart 2022 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Malou van der Vegt

 

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen