TROEF energiegemeenschap gestart in Woerden

April 01, 2022

Energie uitwisselen met de buren is al technisch mogelijk en helpt om het elektriciteitsnetwerk te ontlasten. In Woerden is de TROEF Buurtenergie pilot gestart met een project waar in de nabije toekomst 6 nul-op-de-meter(NOM)-woningen energie gaan delen met 6 niet-NOM-woningen.

De Hogeschool Utrecht is betrokken bij de TROEF Buurtenergie pilot vanuit het Lectoraat co-design en het CoE Smart Sustainable Cities. Onze rol in het project is het verder vormgeven van de klantreis voor bewoners en het verrichten van onderzoek in de wijk.  

In Woerden is in 2018 een aantal woningen van woningcorporatie GroenWest gerenoveerd naar nul-op-de-meter met behulp van zonnepanelen, isolatie en een elektrische luchtwaterwarmtepomp. Deze woningen wekken hun eigen energie op. Op zonnige dagen produceren ze te veel energie voor eigen gebruik en leveren ze elektriciteit terug aan het net.

TROEF Buurtenergie maakt het mogelijk dit overschot aan elektriciteit te leveren aan andere woningen van woningcorporatie GroenWest in de buurt. Ingrid van Prooijen van BAM Energy Systems is initiatiefnemer van het consortium: "We verbinden de woningen in deze wijk met behulp van de energiedata." In de proef vindt nog geen financiƫle verrekening plaats, omdat dit door regelgeving nog niet mogelijk is. Van Prooijen: "We doen het nu vooral voor onderzoek. We krijgen inzicht in de mogelijkheden en terugkoppeling van de deelnemers aan TROEF Buurtenergie."


De eerste buurtbijeenkomst
De eerste buurtbijeenkomst is inmiddels geweest en de deelnemers kunnen op hun energiedashboard nauwkeuring terugzien hoeveel Buurtenergie ze gebruikt hebben of hebben terug geleverd aan de buurt. Heeft een bewoner het een dag extra veel buurtenergie geleverd of afgenomen, dan vallen er punten te verdienen. Deze punten zijn in te leveren bij lokale bedrijven.

Aan het eind van het project hopen we beter inzicht te hebben in hoe flexibel bewoners van een wijk om kunnen gaan met hun elektriciteitsverbruik en of inzicht in het energieverbruik leidt tot hogere zelfconsumptie van duurzame energie.

Voor mee informatie of vragen, neem contact op met Frans Dijckmeester.

 

Dit artikel is een bewerking van een eerder verschenen artikel.

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie settings