Vijf case studies van circulaire bedrijfsmodellen uit Nederland

27-01-2022 {0} reacties

Vanuit het onderzoeksproject TRANSFORM-CE worden verschillende case studies uitgevoerd met good practices van circulaire bedrijfsmodellen. In Nederland zijn hiervoor case studies gedaan met vijf bedrijven: 10XL, Ozarka, Keter, Haval en Save Plastics. Bekijk ze hier!

Een belangrijk onderdeel van TRANSFORM-CE is het onderzoeken van mogelijkheden voor het creëren van een circulaire economie voor plastic. Hiervoor worden verschillende case studies uitgevoerd met good practices van circulaire bedrijfsmodellen. De eerst vijf cases van Nederland staan nu online. In totaal worden er 20 case studies uitgevoerd door de vier partner landen Nederland, UK, Duitsland en België.

10XL maakt met behulp van 3D-printing grootformaat producten van gerecycled plastic. Denk aan banken, sloepen en bruggen. Interessant om te zien is hoe het bedrijf opzoek gaat naar de juiste stroom van gerecycled kunststof, die al de benodigde additieven bevat om grote producten 3D te kunnen printen. Daarnaast richt het bedrijf zich ook op het verlengen van de levensduur van het product, het gebruik van statiegeld om het retourneren van een product te stimuleren en het aanbieden van een materiaal paspoort.

Ozarka biedt herbruikbare circulaire verpakkingen aan voor take-away maaltijden. Hiermee vervangen zij verpakkingen gericht op eenmalig gebruik. Met hun concept van DeliverZero komt al het voedsel dat via het systeem wordt besteld, in een herbruikbare container, zonder statiegeld te hoeven betalen.

Keter produceert al jarenlang producten gemaakt van gerecycled materiaal (o.a. loungesets en plastic bewaarbakjes) en gaan hier op een slimme manier mee om. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld de 'imperfecties' van gerecycled kunststof (spikkels) als nieuw design of 'verbergen' ze deze door het gebruik van verschillende texturen.

De meeste producten van Haval zijn sinds 1 juli 2021 verboden (plastic bestek, bordjes etc.). In plaats van dezelfde single-use producten te maken van andere materialen, kozen zij er juist voor om kunststof in te blijven zetten, maar dan voor herbuikbare producten. Zo bestaat hun nieuwe 'Circulware' productlijn bijvoorbeeld uit herbruikbaar bestek en herbuikbare frietbakjes voor festivals en events. 

Save Plastics verwerkt met haar kennis en technologie alle soorten oude kuntstof tot nieuwe spullen. Dit doen zij in verschillende projecten, waar zij meerdere oplossingen weten te creëren. 


Geïnspireerd door één van de cases? Lees het volledige case studie rapport hier.


Wilt u op de hoogte gehouden worden van het TRANSFORM-CE project? Meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief.

 

Het Interreg North West Europe-programma, onderdeel van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), steunt het project.

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen