Circulair bouwen, renoveren en installeren stond centraal tijdens de tweede Techathon, die donderdag 18 november in Arnhem plaatsvond. De deelnemende teams kregen een heldere opdracht: creëer een nieuwe toekomst voor het monumentale kantoorgebouw van het Rijksvastgoedbedrijf in Arnhem. Het gebouw aan het Stationsplein-West, dat dateert uit 1955, is in vrijwel alle opzichten verouderd. Voor de tien deelnemende teams was de uitdaging om met een circulair en energiezuinig plan voor het gebouw te komen.
De teams gingen aan het werk onder hoge tijdsdruk. Ze hadden precies één dag de tijd om hun plannen te bedenken en te presenteren. Deze opzet “stimuleert de creatie van innovatieve ideeën en dwingt je echt om te focussen op de kern”, aldus Dmitri Levin, één van de high potentials van Movares die samen met studenten van Hogeschool Utrecht en ROC Tilburg een team vormde.
Het team creëerde in hun plan van het monumentale pand een groene en circulaire oase, met een open binnentuin. Eén van hun innovatieve ideeën was om wateroverlast in de vochtige kelders niet tegen te gaan, maar juist te benutten voor het creëren van een waterbuffer en het kweken van paddenstoelen.
Volgens Dmitri zorgt de insteek van de Techathon - met een combinatie van de praktijk en het academisch veld - ervoor dat out-of-the box ideeën toch een praktische uitkomst krijgen. Deze verbinding was voor Movares ook de reden om mee te doen: “Movares is er sterk van overtuigd dat het antwoord op toekomstige opgaven en duurzame uitdagingen altijd ligt in het samenwerken, een synergie tussen de praktijk en het academisch veld.”
Eén van de HU studenten, Stan Bastiaansen, mocht tijdens de dag de pitch verzorgen voor de jury. Hij is erg enthousiast over de ervaring: “De Techathon laat de kracht zien van interdisciplinaire teams en de gedrevenheid van studenten. Dit integrale enthousiasme is iets wat noodzakelijk is voor een innovatieve bijdrage in de huidige gebouwde omgeving. Techathon zou daarom een goede inspiratiebron zijn voor de manier van werken tussen het onderwijs en het bedrijfsleven.”
Ook Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, gelooft in het samenbrengen van young professionals en studenten. In zijn toespraak op de dag zelf zei hij: “Jullie zijn de Makers van Morgen. De oplossing voor de grote maatschappelijke problemen van deze tijd komen van jullie generatie. Met jullie kennis en doorzettingsvermogen maken we de technieksector circulair.”
Techniek Nederland organiseerde de Techathon in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf, de HAN/SEECE en de overige kennisorganisaties in de installatiebranche (Wij Techniek, ISSO en TVVL). Techathon 2021 komt voort uit de toekomstverkenning CONNECT2025 van de techniekbranche.
Alle voorstellen, films, pitches, foto’s en achtergrondinformatie van de Techathon 2021 zijn beschikbaar via www.startmetconnect.nl/techathon.
Volgend jaar zal er weer een editie zijn
Voor meer informatie over de Techathon kunt u contact opnemen met Nanda Vrielink.