Interessante workshop van TROEF tijdens Dag van de Duurzaamheid

04-11-2021

Tijdens de Dag van de Duurzaamheid heeft TROEF in samenwerking met De Hogeschool Utrecht een creatieve sessie mogen organiseren. Het doel van de workshop was om de interactie van prosumenten met het TROEF 'internet-of-energy' te ontwerpen én prototypen.

De vraag die hierbij centraal stond is hoe prosumenten in de toekomst hun energievraag en flexibiliteit kenbaar willen maken aan het energiesysteem. De deelnemers zijn allemaal een andere richting opgestuurd door middel van drie toekomstscenario's. Namelijk: collectief en mens gedreven, collectief en technologie gedreven, en als laatste individueel en technologie gedreven.

Dit leidde tot creatieve en originele concept interacties. Zo was er een invulling van het collectief en mens gedreven scenario waarbij, als er niet genoeg elektriciteit was aan het einde van de dag, er een hout gestookte kookpot gebruikt kon worden. Ook was er in dit scenario een gezamenlijke koelcel onder de grond tijdens perioden met veel zon extra ijs gemaakt kon worden, zodat op donkere dagen iedereen alsnog zijn eten kon bewaren.

Een ander scenario ging juist uit van een situatie waarin er een overvloed elektriciteit is. De vraag was hier hoe je mensen aanspoort om juist meer te gaan gebruiken op deze momenten. De gekozen oplossing was een automatische planner die bepaalde mensen verplichtte op dat moment meer elektriciteit te gaan gebruiken.

De belangrijkste conclusie was dat binnen de deelnemers aan de sessie er best veel bereidheid is om anders met hun elektriciteitsverbruik om te gaan. Een van de deelnemers vatte het mooi samen: "We plannen toch al ons hele leven, waarom zouden we dan ook niet ons elektriciteitsverbruik kunnen plannen?". Kortom, een geslaagde dag met inspirerende ideeën!


Voor meer informatie over de workhop, kunt u contact opnemen met Frans Dijckmeester

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen