Studenten van ROC Midden Nederland en Hogeschool Utrecht werken samen aan challenges

04-11-2021 341 keer bekeken

Op 7 oktober vond de eerste versie van E.H.B.U. (Eerste Hulp Bij Uitdagingen) plaats. Korte Challenges waarin ideeën voor de toekomst worden ontwikkeld, samen met de generatie van de toekomst. De frisse denkkracht van studenten, gecombineerd met de ervaring van professionals.

De E.H.B.U. is een gezamenlijk initiatief van het CoE Smart Sustainable Cities, vanuit het nieuwe Celciushuis en het ROC Midden Nederland, vanuit hun Campus Connect Center. Zo werken MBO en HBO studenten al tijdens hun opleiding samen in een actieve maatschappelijke rol en leren ze de vaardigheden die straks zo belangrijk zijn voor werkgevers.

Het zijn korte innovatiechallenges, waarbij studenten vanuit verschillende vakgebieden én niveaus samen met bedrijven of organisaties oplossingen ontwikkelen voor lastige vragen op het gebied van gezonde duurzame steden. We proberen met deze challenges niet een volledige oplossing te ontwikkelen, maar zoeken met de opdrachtgevers heel nauwkeurig naar de eerste kleine hindernis die een oplossing in de weg staat. Voor deze hindernissen worden concrete uitwerkingen bedacht, die een volgende stap weer vrijmaken. Babystapjes in innovatie dus.

Deze eerste challenges vonden plaats in een leegstand winkelpand in Amersfoort. Aan bod kwamen opgaven van Woningcorporatie Portaal en Van Wijnen Bouw over materiaalopslag bij hergebruik in de bouw. En Dutch Hacking Health zocht een antwoord op de vraag hoe mensen de eerste stap kunnen zetten tot meer bewegen, nadat een huisarts hen dit advies heeft gegeven.

Circa 30 studenten van ROC Midden Nederland en Hogeschool Utrecht werkten samen met specialisten uit het bedrijfsleven. En met Amersfoortse wethouders Astrid Janssen en Roald van der Linde aan de vragen. Hoewel de sessies van 2 uur kort zijn, waren de uitkomsten verrassend sterk. De mix van  digitaal denken en de kennis van de specialisten werkt in de praktijk enorm goed.

E.H.B.U. kwam in eerste instantie tot stand voor de Nationale Onderwijsweek, dankzij een bijdrage van de Gemeente Amersfoort en de locatie door platform leegstand en beleving / Ondernemers Binnenstad Amersfoort. Maar het smaakt naar meer: E.H.B.U. zal terugkeren!

Heeft u dus een innovatievraag en/of een leuke locatie? Of wilt u meer weten over de uitkomsten? Neem dan contact op met Eugene Zaaijer.  

 

 

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen