Nieuwe studenten projecten over recycling van kunststof

30-09-2021 225 keer bekeken

Zo’n 79% van het al het plasticafval komt terecht op stortplaatsen of wordt zwerfvuil. Het onderzoeksproject TRANSFORM-CE zoekt een betere bestemming voor dit plastic en werkt samen met verschillende bedrijven én studenten. Afgelopen september zijn er 4 nieuwe studenten projecten gestart.

Een totaal van 21 studenten is begin september van start gegaan op verschillende projecten voor het TRANSFORM-CE onderzoeksproject. Studenten van de opleidingen Technische Bedrijfskunde, Built Environment, Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek houden zich bezig met verschillende aspecten over de recycling van kunststoffen.

Zo richt één project zich op kunststofrecycling in de circulaire stad. Hierin werken studenten aan nuttige toepassingen van gerecycled kunststof in een gemeente of regio. Potentiële gemeentes worden geïnventariseerd, een stromenanalyse wordt gemaakt en mogelijkheden voor samenwerkingsverbanden worden onderzocht.

Een tweede project wordt gedaan in samenwerking met Reflower, een bedrijf dat een abonnement op kunstbloemen aanbiedt als duurzaam alternatief voor verse bloemen. Studenten onderzoeken voor Reflower de mogelijkheden om kunststofbloemen aan het einde van hun levenscyclus een nieuw leven te geven en er wordt nagedacht over geschikte vazen.

In een derde project wordt er samen met Sealed Cycle onderzoek gedaan naar het verhogen van de zuiverheid van afvalstromen, door gebruik te maken van ‘Smart bin’ afvalbakken die afval nauwkeurig kunnen scheiden m.b.v. Artificial Intelligence. Studenten onderzoeken afvalstromen, marktkansen en testen een eerste prototype.

Tenslotte wordt er in samenwerking met de Green Office en Enactus verder gebouwd aan een Precious Plastic recycle machine, waarbij afval van de HU wordt omgezet in waardevolle producten. Studenten werken in dit project aan het optimaliseren van de huidige machine, met het einddoel om een kwalitatief goed eindproduct te presenteren in januari 2022.

 

Voor meer informatie over de studentenprojecten of het TRANSFORM-CE project kunt u contact opnemen met: malou.vandervegt@hu.nl

 

Het Interreg North West Europe-programma, onderdeel van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), steunt het project.

 

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen