Studenten ontwerpen oplaadbare community-gereedschapskast voor Celcius huis

01-07-2021 666 keer bekeken

Studenten Technische Bedrijfskunde ontwikkelden in een competitieve challenge technische innovaties om het Celcius huis veiliger, hygiënischer, gezonder en duurzamer/energiezuiniger te maken. Een innovatieve oplossing om in de wijk elektrisch gereedschap te kunnen delen kwam als winnaar uit de bus.

(Foto: het winnende team bij het Celcius huis bestaande uit Rogier Harms, Mathijn Wassenburg, Stian van Asten, Sterre Dekkers, Mayke Heijmans en Jelle Vedder)

Afgelopen maanden hebben eerstejaars studenten van Technische Bedrijfskunde gewerkt aan een challenge rondom de toekomst van het Celcius huis in het Hoefkwartier in Amersfoort. Uit de eindpresentaties van de groepen op 10 juni bleek een grote variëteit in ideeën over de toekomst van het Celcius huis: van bruine kroeg tot flexwerkplek, en van huisartenpraktijk tot studentenhuis. De ontwikkelde producten voor deze bestemmingen waren evenzo gevarieerd. 

Tijdens de finale, waarin alle winnaars per klas tegen elkaar streden, koos de jury voor één unanieme winnaar. Deze jury werd gevormd door betrokkenen bij het Celcius huis, waaronder coaches en studenten die het huis mede hebben ontwikkeld. 

De duurzame oplossing van de winnende groep studenten behelst een uitleenkast voor elektrisch gereedschap die aan de buitenkant van het Celcius huis geplaatst kan worden. De kast laadt zelf het gereedschap op met behulp van de stroom van de zonnepanelen van het huis en kent een ingenieus digitaal uitleensysteem. Inspiratie vonden de studenten in verschillende andere iniatitieven op het gebied van de deeleconomie en in onderzoek en interviews met bewoners waaruit blijkt dat het gereedschap dat mensen thuis hebben liggen, het grootste gedeelte maar een enkele keer per jaar gebruikt wordt. En dat veel bewoners ervoor open staan om dit te delen met hun buren, mits dit goed georganiseerd wordt, toegankelijk is en niet te duur.

De jury was zeer te spreken over het ontwerp van de kast, het gedegen onderzoek dat de studenten hiernaar hebben gedaan en de haalbaarheid van het product. Ook zagen de juryleden mooie kansen om met dit product nieuwe mensen naar het Celcius huis te trekken en hen wellicht te interesseren voor andere toekomstige activiteiten in en rondom het huis op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie.

Op een mooie tweede en derde plek eindigden ideeën voor een slim sta- en zitbureau, dat met een app kon  makkelijk aan de gebruiker aangepast kan worden om de meest optimale werkhouding te realiseren, en een zonnescherm met ingebouwde zonnepanelen, dat stroomt opwekt terwijl het ook voor verkoeling van een woning zorgt. 

Het projectteam dat zich bezighoudt met de toekomst van het Celcius huis in het Hoefkwartier is ontzettend blij met alle ideeën en er wordt gezamenlijk gekeken welke concepten in vervolgprojecten ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. Opdrachtgever voor deze challenge was Stichting Innovat.ION. De challenge werd mede mogelijk gemaakt vanuit de Innovatiewerkplaats van het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nanda Vrielink

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen