Samen werken aan duurzame innovaties voor de verwezenlijking van een duurzame, slimme en gezonde stad. Dat is wat het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities met het HIP voor ogen heeft!
Drie jonge talentvolle afstudeerders en een docent/onderzoeker zijn vanuit die gedachte aan de slag gegaan met duurzaamheidsvraagstukken binnen verschillende organisaties. Gedreven door ambitie, innovatie en het willen maken van impact, ontdekken zij wat het HIP voor hen kan betekenen. Zij zijn nu verbonden aan het eerste deel van het HIP: de afstudeerfase.
Wat doe je binnen het HIP?
Rick Pelle (student Facility Management): “Ik doe mijn stage via Stichting Innovat.ION voor het ROC, waar ik kijk naar het verduurzamen van gebouwen en het proces daaromheen.”
Corné Jansen (student Chemische Technologie): “Ik help CIRC bij het verder verduurzamen en het optimaliseren van hun processen, als het gaat om het omzetten van bedrijfsafval naar duurzame energie.”
Dalwin Meijer (student Technische Bedrijfskunde): “Voor Stichting Innovat.ION ben ik onderdeel van een langdurig Europees project waar ik een exploitatieproces inricht rondom biologisch afval.
Mustafa Sahin (Docent/Onderzoeker bij het Lectoraat Building Future Cities): “Als onderzoeker bij het HIP begeleid ik afstudeerders bij het doen van onderzoek en houd ik mij bij het tweede deel bezig met het implementatietraject. Dat doe ik vanuit mijn missie om bedrijven bewust te maken nog meer voor het klimaat te doen. En door hen te helpen innoveren door middel van onderzoek. ”
Hoe bevalt je stage tot nu toe?
Rick vertelt dat hij zelf een opdracht had geschreven voor zijn afstudeeronderzoek en dit uiteindelijk heeft voorgelegd aan Arjan de Bruin, onderdeel van Stichting Innovat.ION. Het contact met Arjan is heel fijn. “Hij helpt mij bij veel zaken, waardoor ik betrokkenheid voel.”
Corné zijn stage bevalt goed, ook al ervaart hij wel de nadelen van het alleen maar online mensen ontmoeten. Corné is wel blij dat hij bij deze stage is gekomen, omdat hij veel inzichten krijgt in hoe deze wereld in elkaar steekt.
Dalwin vindt zijn stage interessant en uitdagend tegelijk. Via zijn studie heeft hij veel lessen gehad over een fysiek product. Tijdens de stage gaat het meer over ‘innovation design’ van nieuwe producten. "Dat is wel een groot verschil, maar dat maakt de stage erg leuk."
Wat vind jij de toegevoegde waarde van het HIP?
Rick: “Ik vind het goed dat ik gekoppeld ben aan Emelieke Huisman (onderzoeker bij het lectoraat Technologie voor Zorginnovaties) die mij begeleidt en mij vertelt waar ik alle literatuur kan vinden. Zij helpt mij ook met andere vraagstukken, zoals het bedenken van interviewvragen. Dat vind ik erg waardevol.”
Corné: “Ik vind het goed dat ik die extra begeleiding van Marc Teunis (onderzoeker bij lectoraat Innovative Testing in Life Sciences and Chemistry) krijg en kan discussiëren en sparren over de verschillende onderwerpen in mijn stage.”
Dalwin vindt sustainability en circulariteit heel interessant, dus de stage sloot erg aan. Daarnaast vindt hij een jaar lang zijn advies implementeren erg leuk. “Het is toch wel spannend om in je eerste jaar werken meteen je eigen onderzoek uit te werken, dus de begeleiding spreekt mij in dit programma aan”.
Mustafa merkt dat het MKB bijna nooit onderzoekers in dienst heeft en dat ze vaak te weinig budget hebben voor een R&D afdeling. “Het evidence based onderzoek wat wij doen, in combinatie met de werkzaamheden van de student, zorgt voor die toegevoegde waarde en maakt het programma juist zo waardevol. Ik merk wel dat het maatschappelijke belang van onderzoek nog wel meer erkend en herkend moet worden voor nog meer impact.”
Wat gaat de toekomst brengen?
Rick zou graag doorgaan met zijn passie: het verduurzamen van gebouwen. Of dat nou bij het ROC, de Stichting Innovat.ION of ergens anders is maakt hem niet uit. Hij heeft er vertrouwen in dat het netwerk dat hij nu om zich heen heeft hem sowieso gaat helpen.
Corné ziet zichzelf dit werkveld wel in gaan. Vanuit deze stage ga ik verder kijken naar de mogelijkheden van een traineeship of Master, maar ik ben blij dat ik nu gewoon meer ervaring op kan in de wereld van de chemische processen.”
Dalwin: “Ik denk dat het heel goed is als bedrijven en Hogescholen meer met elkaar praten. Hogescholen geven de studenten de skills die nodig zijn om op de arbeidsmarkt te komen en bedrijven te kunnen helpen. Door de extra begeleiding tijdens je traineeship bij het implementateren van je onderzoek creëer je voor studenten ook een stuk veiligheid.”
Mustafa: “Evidence based onderzoek implementeren in de alledaagse werkzaamheden van het MKB heeft de toekomst. Nog meer kruisbestuiving en kennisdeling tussen de HU, met haar onderzoekers en studenten, en het MKB zal zorgen voor nog betere innovaties en vooruitgang.”
Het HIP bestaat uit twee fasen; het afstuderen en daarna een traineeship bij het MKB. Het traineeship bestaat uit 12 maanden werken in dienst van het MKB waar studenten naast andere werkzaamheden blijven doorwerken aan de implementatie van het onderzoek, inclusief de begeleiding van docent/onderzoekers van de HU. Zo ver zijn de studenten nog niet, maar als het aan hen ligt biedt het HIP veel kansen!
Enthousiast geworden over het HIP en wil je meer informatie hebben over de mogelijkheden? Op 8 juni vindt er een informatiesessie plaats. Voor meer informatie over deze sessie kunt u contact opnemen met Nanda Vrienlink.
Voor meer informatie over het HIP kunt u kijken op deze pagina en/of contact opnemen met Marjoke de Boer.