‘Hoe creëer je draagvlak bij bewoners voor de energietransitie?’

01-04-2021

Maarten Ter Huurne, verbonden aan het lectoraat Participatie en Stedelijke Ontwikkeling en ook werkzaam voor het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities, doet onderzoek naar de sociale kant van de energietransitie. Hij vindt de technische opgave belangrijk, maar de sociale kant zeker ook.

”Nederland staat voor de uitdaging om over te schakelen op andere warmtebronnen, om veel minder CO2 uit te stoten. Mijn onderzoek richt zich op (kwetsbare) wijken in de gemeentes Weesp en Soest waar diverse lokale partijen samenwerken om ervoor te zorgen dat de bewoners eigenaarschap ervaren. Woningcorporaties, de gemeente zelf, lokale vrijwilligersorganisaties en bijvoorbeeld huurdersverenigingen slaan de handen ineen om dit te bewerkstelligen. De Coronapandemie maakt het lastig om direct in contact met de bewoners te komen. Normaal gesproken zouden er bijvoorbeeld huiskamergesprekken georganiseerd worden, maar dat kan nu natuurlijk niet. Voor mijn onderzoek betekent dit dat ik de afgelopen maanden vooral veel literatuuronderzoek gedaan heb. Maar niet alles kan online, zeker niet in het actieonderzoek dat ik voor ogen heb.

Een positieve ontwikkeling is dat ik zie dat veel woningcorporaties en gemeentes beseffen dat de energietransitie geen losstaand project is. Zij hebben scherp in beeld welke thema’s er binnen een wijk leven en proberen deze mee te nemen in het traject van de energietransitie. Zo kom ik initiatieven tegen waarin bijvoorbeeld extra groen aangelegd wordt in de wijk, of waar lokale ondernemers ingezet worden bij de uitvoering van de energietransitie. Door gebruik te maken van deze zogenoemde “koppelkansen” groeit het draagvlak voor de energietransitie. Bij mijn eigen onderzoek zetten we hier ook studenten voor in. Vanuit de werkplaats Sociale Rechtvaardigheid (van het Instituut voor Social Work) gaan studenten op pad om interviews met bewoners te houden over hun wijkbeleving. Op veilige afstand uiteraard, vanuit de portiekhallen.”

Graag verwijzen u door naar de site van de Sustainable Development Community site

Voor meer informatie over het onderzoek, kunt u contact opnemen met Maarten Ter Huurne

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen