Van Celcius-huis naar Transitielab Hoef-kwartier-maken

25-02-2021 1277 keer bekeken

Samen maken we Midden Nederland smart en sustainable. Vrijdagmorgen 19 februari jl. is met een zogenaamd online 'Landing Festival' de landing van het Celciushuis in het Hoefkwartier van Amersfoort gevierd. Het huis staat nu vlakbij de Campus Amersfoort van het ROC Midden Nederland.

Tijdens het 'Landing Festival' werd uitgelegd dat het huis ter inspiratie en voorbeeld gaat dienen voor de bouw van duurzame wijken. Het is namelijk de bedoeling dat het Celsiushuis een werkplaats wordt om - over disciplines heen en samen met partners uit de omgeving van het Amersfoortse Hoefkwartier - te werken aan uitdagende projecten op het gebied van smart sustainable cities. Het Celsiushuis zal op die manier een fysieke werkplaats bieden voor innoveren en leren in de wijk. Het ROC Midden Nederland liet weten er trots op te zijn dat ze naast de deur zo’n relevante en aantrekkelijke leeromgeving kunnen bieden voor hun studenten Human Technology, Smart Building en IT Systems & Security!

Tijdens het Landing Festival kwamen verschillende mensen aan het woord, waaronder Arnoud Draaijer (HU), Harold van Faassen (Schneider Electric), Tineke Zweed (HU) en Michel Labij (ROC Midden Nederland).

Arnoud Draaijer is vanaf het begin betrokken geweest bij het Celciushuis. Hij werd geïnterviewd over het concept van het huis en de wijze waarop het initiatief tot stand is gekomen. Dit kwam vanuit de Solar Decathlon Challenge 2020. Hij vond dat naast enthousiaste en energieke studenten er bij de invulling van het Celcius concept ook heel veel kennis en ervaring uitgewisseld is met de coaches en sponsoren. 

Harold van Faassen, System & Architecture Engineer bij Schneider Electric, schoof bij Arnoud aan tafel om zijn kant van het verhaal te belichten. Hij kreeg in zijn functie bij Schneider Electric de mogelijkheid om studenten te ondersteunen bij een internationale bouwcompetitie. Oude netwerken en nieuwe bedrijven werden geraadpleegd. En ook Schneider Electric werd gevraagd om sponsoring in de vorm van kennis, netwerk en technische oplossingen op het gebied van Elektrotechniek. Tijdens zijn eigen studie Electrical Engineering aan de Hogeschool Utrecht heeft hij ook mee gedaan aan de Solar Decathlon Challenge 2017. Samen met medestudenten van de Hogeschool Utrecht heeft hij zelf een woning ontworpen. Dat Harold de studenten ging ondersteunen met de nieuwe uitdaging was dus logisch. Meer weten over zijn verhaal? Bekijk zijn blog hier

Ook de Colleges van Bestuur van Hogeschool Utrecht en ROC Midden Nederland kwamen aan het woord. Tineke Zweed (HU) moedigde de studenten aan en liet weten ook enthousiast te zijn over de samenwerkingsmogelijkheden rondom het Celciushuis. Ook Michel Labij (ROC Midden Nederland) omarmde het initiatief. Hij liet weten dat direct na de wedstrijd-jurering het Campus Connect Center (CCC) van ROC Midden Nederland een innovatieweek wordt georganiseerd, waarbij in opdracht van de Gemeente Amersfoort studenten werken aan projecten om De Hoef te verduurzamen. De komst van het Celciushuis past namelijk in de ambitie van het ROC Midden Nederland, om het beste grootstedelijke ROC van Nederland te zijn. En op deze wijze bij te dragen aan het succes van de regio Midden Nederland. Daarvoor sturen ze de komende jaren op actueel en relevant onderwijs. Door midden in de samenleving te staan, in verbinding met bedrijven en instellingen om hen heen en in verbinding met elkaar. Belangrijke thema’s zijn Gezond Stedelijk Leven & Vitaliteit en Smart Cities.

Ook de huidige strategie van de Campus Amersfoort van ROC Midden Nederland is daarop gericht. Bovendien onderscheiden het ROC zich daar door intensieve aandacht te geven aan digitalisering, nieuwe technologieën en future skills, zoals multidisciplinair samenwerken. De panden in Amersfoort liggen in kantoorgebied De Hoef-West. Dit gebied wordt de komende jaren veranderd in Stadswijk Hoefkwartier - waar wonen, werken, leren en ontspannen samen komen. De Campus Amersfoort wil in het hart van deze stadswijk aanwezig zijn en bijdragen aan een inspirerende leer- en werkomgeving die middenin de samenleving staat.

Tijdens een Summerschool in het kader van het internationale Erasmus+ project “From Zero to Hero” werd het initiatief “Hoef-kwartier-maken” geboren. De Summerschool resulteerde in een concreet initiatief: samen met het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities en de Gemeente Amersfoort werkt Stichting Innovat.ION aan plannen voor een Transitielab in een bedrijvenpark dat zelf in transitie, het Hoefkwartier in Amersfoort. Het Celciushuis past perfect in dit gebied en zou kunnen functioneren als magneet voor leer- en innovatieactiviteiten binnen het te ontwikkelen Transitielab.


Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Nanda Vrielink

*Samenwerkingspartners van het initiatief Hoef-kwartier-maken zijn het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities van Hogeschool Utrecht, de Gemeente Amersfoort, Stichting Innovat.ION, MBO Amersfoort, Stichting TechNet Eemland/Sterk Techniekonderwijs Amersfoort e.o. en Bouwmensen Amersfoort.

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen