Energietransitie en gezondheid in kwetsbare wijken

26-11-2020

Onder de noemer ‘Gezonde Gebieden Gezond Gebouwd’ worden de initiatieven van de Hogeschool Utrecht bij elkaar geplaatst, bij het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities. Helianthe Kort is een inspirerende lector en expert, bij het HU kenniscentrum Gezond en Duurzaam Leven.

Helianthe haar lectoraat is Technologie voor Zorginnovaties, maar als trekker van Gezonde Gebieden Gezond Gebouwd personaliseert ze de verbinding tussen duurzaamheid en gezondheid. Ze heeft bijgedragen aan de uitgave “Energietransitie en gezondheid in kwetsbare wijken”, waarin mooie Utrechtse voorbeelden zijn opgenomen.

De energietransitie is niet de enige grote uitdaging waar we voor staan in Nederland. In al die wijken die aardgasvrij moeten worden, spelen ook andere problemen. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan vraagstukken die voor bewoners soms urgenter of soms dichterbij komen dan de klimaatuitdagingen.  Een ongezonde leefomgeving, druk verkeer en een slechte luchtkwaliteit, geluidsoverlast, eenzaamheid, het gevoel van onveiligheid in je eigen buurt, en schulden. Wie gaat de energietransitie betalen? Helianthe Kort geeft richting aan het thema ‘Gezonde Gebieden Gezond Gebouwd’ van het COE-SSC en stelt daarbij de mens centraal in de context van de duurzame stad. Waar mensen wonen, werken, leren en leven en op passende wijze oud kunnen worden. Mensen worden in staat gesteld om op alle participatie domeinen te presteren op het niveau die zij zelf wensen. De binnen- en buiten omgeving ondersteunt, motiveert en verleidt de mens om het beste binnen hun wensenniveau te bereiken. Allemaal op een wijze die geen schade brengt aan hun gezondheid en die daarbij rekening houdt met het milieu. 

Als expert heeft zij bijgedragen aan de totstandkoming van het boekje Energietransitie en gezondheid in kwetsbare wijken, dat is uitgegeven door Platform31 in september 2020. 

Cookie-instellingen