Movares, ROC Midden NL en HU vormen samen team voor Techathon 2020

October 29, 2020 819 keer bekeken

Tijdens de Techathon 2020 op 19 november strijden twee young professionals van Movares samen met zes studenten van ROC Midden Nederland en Hogeschool Utrecht tegen andere regionale teams om de beste oplossing te bedenken voor de circulaire herontwikkeling van het Stationsgebied-West in Arnhem.

Zal ‘ons’ team er met de winst vandoor gaan?  

Tijdens de Techathon 2020 gaan teams van 2 mbo-, 4 hbo-studenten en 2 high potentials van verschillende bedrijven op 19 november 2020 aan de slag om creatieve en haalbare oplossingen te verzinnen op het gebied van circulaire herontwikkeling van vastgoed. Een onafhankelijke jury bepaalt welk team de beste oplossing presenteert en daarmee een mooi geldbedrag en unieke ervaring voor het hele team wint.

De opdracht
Het Rijksvastgoedbedrijf wil Stationsplein-West 30 in Arnhem circulair herontwikkelen. Daarmee wil het Rijksvastgoedbedrijf  het benodigde aantal grondstoffen minimaliseren, bestaande materialen zoveel mogelijk hergebruiken en bio-based materialen toevoegen. Met deze Techathon wil de technische sector het Rijksvastgoedbedrijf helpen bij het realiseren van dit doel, in een nauwe samenwerking tussen bedrijven en het beroepsonderwijs (HBO en MBO). 

Mooie uitdaging
De Techathon biedt een uitdaging die Hogeschool Utrecht graag aanneemt. Voor de vorming van het team werd de samenwerking gezocht met Movares en ROC Midden Nederland. Ron Rijkers, manager integraal ontwerp bij Movares: “Bij Movares houden we er van om onszelf uit te dagen. Dus we hoefden niet lang na te denken over onze deelname aan de Techathon. Wij zien het als kans om samen met aanstaande young professionals bij te dragen aan een circulaire toekomst. Wij werken altijd aan de belangrijke knooppunten van de samenleving - waaronder stationsgebieden – dus we kunnen ook echt onze expertise inbrengen.” Ook de studenten hebben er zin in. Stan Bastiaansen, vierdejaars Built Environment student: "Mijn interesse ligt in het verduurzamen van gebouwen. Momenteel ben ik bezig met het toepassen van natuur(lijke processen) in gebouwen, bijvoorbeeld bio-based constructiematerialen of groene gevels die ook isoleren. De Techathon is daarom een perfecte aansluiting om te zien of ik mijn kennis ook in wedstrijd vorm kan toepassen. Ik ben erg benieuwd wat we kunnen neerzetten!”

Challenge based leren
Binnen het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities is al geruime ervaring met challenge based leren vanuit het programma Wonen 3.0. We weten dus hoeveel studenten kunnen leren van het interdisciplinair werken aan de oplossing van een vraagstuk binnen of buiten wedstrijdverband. Ook breder binnen de hogeschool wordt hard gewerkt aan challenge based education en worden regelmatig challenges georganiseerd, zoals pas geleden de Sustainable Campus Challenge

Organisatie 
De Techathon wordt georganiseerd door koepelorganisaties Techniek Nederland en Wij Techniek samen met TVVL en ISSO in het kader van CONNECT2025 en SCENARIO2040. Vanuit het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities werkt Hogeschool Utrecht al langere tijd samen met Techniek Nederland en Wij Techniek, onder andere in het landelijke Centre of Expertise Human Building Technology (COE HUB) - een netwerk van bedrijven, hogescholen en kennisinstellingen op het gebied van vernieuwingen in de gebouwgebonden technologie. 

De Techathon vindt dit jaar voor de tweede keer plaats, uiteraard - gezien de maatregelen rondom COVID-19 – in aangepaste vorm: een combinatie van offline en online. 

Voor meer informatie over het team of de Techathon 2020 kunt u contact opnemen met Nanda Vrielink

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie settings