Studententeam creëert handleiding voor digitale onboarding van eerstejaarsstudenten

30-06-2020 771 keer bekeken

Studenten van de Corona-Challenge van programma Wonen 3.0 ontwikkelden een handleiding voor de digitale onboarding van eerstejaars studenten. Zij zetten zich nu in om in september de eerste docenten en studentencoaches te laten werken met hun virtuele 100 dagen programma.

Het programma is bedoeld om eerstejaars ook in Corona-tijd een vliegende start te geven. Midden in de Corona-crisis zette het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities vanuit programma Wonen3.0 de Corona-Challenge op. Studenten die door de crisis thuis kwamen te zitten, omdat hun stage of project niet meer doorging, kregen de opdracht om een oplossing te bedenken voor een vraagstuk rondom de Corona-crisis.

Vijf studenten van de HU-opleidingen Social Work, Human Resource Management en Journalistiek gingen deze uitdaging aan en verkenden de impact die Corona had op allerlei sectoren en facetten van de maatschappij. Hun focus lag al snel bij thuiswerken en thuis studeren. Dat de extreem beperkte mobiliteit tijdens de intelligente lockdown een positieve invloed heeft op CO2-uitstoot en onze leefomgeving is duidelijk. De studenten hebben onderzocht hoe ook na Corona het thuiswerken en thuisstuderen makkelijker gemaakt kan worden, zodat deze positieve effecten worden behouden. Uit hun eigen ervaring met het digitale werken, interviews en de input uit de focusgroepen van de Future is Calling! kwam naar voren dat met name groepsvorming en –binding een uitdaging vormt bij digitaal contact. Door te focussen op de doelgroep van eerstejaars studenten, voor wie die binding cruciaal is, spelen de studenten in op een urgente kwestie. Voor de start van het nieuwe onderwijsjaar, dat snel dichterbij komt, zitten veel docenten nog met de handen in het haar wat betreft de vormgeving van de introductie en de begeleiding van eerstejaarsstudenten. Voor deze docenten ontwikkelde het studententeam in tien weken tijd een volledige handleiding, met een digitaal programma voor de eerste 100 dagen vol kennismakingsspellen, activiteiten, energizers en meer. Daarnaast maakten zij de opzet voor een coachsysteem door ouderejaarsstudenten – naast de reguliere studieloopbaanbegeleiding. 

Tijdens de (digitale) presentatie van hun eindproduct schoven meer dan 30 docenten en andere medewerkers van de HU aan. Zij waren onder de indruk van wat de studenten hadden ontwikkeld en toonden veel interesse in de handleiding. De studenten zijn zelf ook dermate enthousiast dat zij een subsidieaanvraag hebben gedaan bij het ontwikkelfonds van de HU om de handleiding verder uit te werken. Hun doel is om in september daadwerkelijk te kunnen starten met een pilot bij twee opleidingen. Als onderdeel hiervan worden docenten en studentencoaches bij die opleidingen getraind om met de handleiding te werken. De pilot zal dan gemonitord worden in samenwerking met onderzoekers van het lectoraat Normatieve Professionalisering van de HU. 

Voor meer informatie over de handleiding of de Wonen3.0-Challenges kunt u contact opnemen met Nanda Vrielink

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen