Het nieuwe normaal na de corona-crisis, blog 2

27-05-2020 509 keer bekeken

Hoe verplaatsen we ons in het ‘nieuwe normaal’ na de corona-crisis? In meerdere blogs van programmalijn Smart Urban Mobility (SUM) verzamelen we een aantal gedachten daarover. De tweede blog is geschreven door Marja Exalto-Sijbrands.

Om twee redenen heb ik bij de opleiding Logistics Management de lessen Strategische Logistieke Besluitvorming (bij de studenten bekend als STRALO) van de periode november 2019 – januari 2020 voor 60% als webinars en digitaal onderwijs ingericht. Ten eerste zijn we bij Smart Urban Mobility (SUM) aan het nadenken hoe mobiliteit anders moet; ten tweede wilde ik weten hoe een klas op digitaal onderwijs reageert. Bovendien realiseerde ik mij dat, als een docent geen reden geeft om naar de Uithof te komen, dat dan een hele klas (van 28 personen) hun rit naar de Uithof uitstellen. Daarnaast is ons nieuwe gebouw nu al overbezet, dus elke digitale les vermindert de ruimtereservering. 

Van alle soorten oplossingen ben ik als logisticus een grote voorstander van: eerst nadenken of de verplaatsing echt moet plaatsvinden. Voor onderwijs, zoals de opleiding Logistiek Management zijn er heel veel lessituaties en zelfs beoordelingen die digitaal in te vullen zijn. Voor mijn lessen vond de klas het een daverend succes! Ik had elke digitale les bijna alle studenten actief in de sessies deelnemen. Helaas bleek het achteraf een oefening voor meer, zoals per maart is gebleken, want nu geven we met alle docenten toch echt de lessen en begeleiding op afstand. 

Inmiddels rijst de vraag: Waarom zouden we weer terug willen gaan naar klassikaal in de (nabije) toekomst? Wat dat betreft biedt de huidige situatie direct aanleiding voor ons om de studenten een enquête voor te houden. Dat gaan we zeker doen en over een aantal weken lees je de uitkomsten daarvan op dit blog. 

De vraag: of de verplaatsing echt moet plaatsvinden is achteraf een zeer belangrijke vraag gebleken. Ook hier voorzie ik onderzoek op losbarsten, zodat we deze vraag onderbouwd gaan vasthouden. Ik denk dan aan de efficiency van thuiswerken, en de verlaging van stress en de rust, die het brengt. Ik zie ons team digitaal samenwerken met andere onderzoeksgroepen, om de keuze voor minimale mobiliteit tot gedeeld onderzoeksterrein te bombarderen. Houdt dit blog dus in de gaten, er volgt snel meer.... 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marja Exalto, onderzoeker bij programmalijn Smart Urban Mobility van Centre of Expertise HU.

 

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen