Studenten ontwerpen nieuw amfibisch huis

16-03-2020

Het afgelopen half jaar heeft een studententeam aan de Hogeschool Utrecht onderzocht, in opdracht van team Flux (Centre of Expertise Smart Sustainable Cities en lectoraat Co-Design), hoe we in de toekomst in een overstroomd Nederland verder kunnen leven op een amfibische woning.

Het klimaat is een veelbesproken onderwerp vandaag de dag, de aarde warmt langzaam op en de zeespiegel stijgt doordat de poolkappen smelten. Dit laatste is vooral in de toekomst een groot probleem voor Nederland. Nederland ligt namelijk nu al voor een groot deel onder de zeespiegel en het zou helemaal niet ondenkbaar zijn dat in de (nabije) toekomst een groot deel van Nederland overstroomt. Gaan we ons daartegen wapenen of gaan we juist samenleven met het water? Een amfibische woning is een woning die normaal gesproken op het land ligt, maar zodra het nodig is (als Nederland overstroomd) gaat drijven. Hierbij was het van groot belang dat de woning geheel zelfvoorzienend is, zodat je onafhankelijk verder kunt leven op het water. Dit zelfvoorzienende aspect van een drijvende woning blijkt nog een enorme uitdaging te zijn.  

Na veel onderzoek komen de studenten toch tot de conclusie dat het mogelijk is om verder te leven op het water doormiddel van een amfibische woning. Het is echter wel zo dat er op veel verschillende punten ingeleverd moet worden. Zo is de leefruimte beperkt tot 40m2 voor een driepersoons gezin. Net iets kleiner dan twee gemiddelde studentenkamers. Ook moet er zuinig omgegaan worden met drinkwater en elektriciteit. Drinkwater wordt gezuiverd van hemelwater, maar zeker in een lange droge zomer moet hier zuinig mee omgegaan worden. Dit water wordt slim hergebruikt om verspilling te voorkomen. Ook elektriciteit is schaars in de woning, het wordt opgewekt door pvt-panelen (combi tussen zonnepanelen en een warmtepomp) en een klein deel wordt opgeslagen in accu’s, maar als de zon lange tijd niet schijnt dan zullen deze accu’s snel leegraken, al helemaal op de lange termijn.  

Al met al is het wel degelijk mogelijk om verder te leven in een overstroomd Nederland, maar er zal wel flink moeten worden ingeleverd ten opzichte van de huidige levenstandaard. De vraag is of mensen dat ervoor over hebben. Wilt u in de toekomst op een amfibische woning in Nederland wonen als Nederland overstroomd is? Zo niet, dan zult u uw steentje moeten bij dragen in het reduceren van de klimaatverandering.   


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke Roos

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen