Hogeschool Utrecht opent Bioprocestechnologie lab

10-02-2020 2081 keer bekeken

Hogeschool Utrecht heeft een Bioprocestechnologie lab geopend op Heidelberglaan 7. Op dit moment zijn er twee bioreactoren/fermentoren werkzaam, met de mogelijkheid om verder uit te breiden.

Jenny Cadée, de drijvende kracht achter de realisatie van het nieuwe lab, zegt hierover het volgende: “Wij zijn trots dat wij een bioprocestechnologie lab hebben. Een mooi voorbeeld van multidisciplinair onderzoek, waarbij verschillende disciplines Life Sciences/Microbiologie, Biochemie, Analytische Chemie en Chemische Technologie bij elkaar komen. Het sluit goed aan bij de ambitie van ILC om researchanalisten en procestechnologen op te leiden, die een bijdrage kunnen leveren aan een drietal thema’s: Sustainability, Food & Health, Health & Diseases. Vanaf September 2019 zijn de bioreactoren geïntegreerd in het nieuwe lesprogramma van 1ste en 2de-jaar Chemie en Chemische Technologie. In het 3de en 4de jaar zal dit gebeuren via praktijkopdrachten voor bedrijven en stages.”

Door multidisciplinair samen te werken aan opdrachten van bedrijven leren studenten veel nieuwe manieren van werken. Zij leren om met een bredere blik te kijken naar praktijkuitdagingen. Zij zien wat professionals van andere disciplines aan aanvullende kennis kunnen bieden en leren met opdrachtgevers te werken. 

Het eerste studentenproject, wat gestart is in samenwerking met partner QVQuality BV, is afgerond. Via challenge based learning onderzochten de studenten hoe zij het huidige protocol van QVQuality BV konden verbeteren. Het resultaat was een hogere opbrengst van QVQ’s product, waar QVQ heel blij mee was. Per februari 2020 gaan er twee studentenprojecten starten in samenwerking met andere bedrijven. 

Bedrijven kunnen via deze projecten jonge toekomstige professionals leren kennen en ook complexere vraagstukken laten onderzoeken. Door de kruisbestuiving tussen onderzoekers/docenten, opdrachtgevers en studenten ontstaan er slimme oplossingen.

Het bioprocestechnologie lab is verbonden aan het Innovatielab Life Sciences en Chemie, (www.innovatielabutrecht.nl). 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Innovatielab

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen