Elektrische bussen in provincie Utrecht onder Europese loep

23-01-2020 2408 keer bekeken

Hoe kan je het beste 500 dieselbussen vervangen door schone, elektrische voertuigen? Voor deze uitdaging staat de provincie Utrecht die uiterlijk in 2028 al het openbaar vervoer wil laten rijden zonder uitstoot van uitlaatgassen.

Samen met de Hogeschool Utrecht neemt de provincie daarom deel aan het Europese project eBussed. Onder de vlag van eBussed bundelen zes Europese regio’s kennis en ervaring om de beste voorbeelden uit de praktijk te verzamelen van een succesvolle transitie naar schoon en milieuvriendelijk openbaar vervoer. De Turku University of Applied Science (Finland) is de leidende partner in dit samenwerkingsproject, andere partners zijn onder andere Hamburg en het Italiaanse Livorno. Elke Europese regio levert in 2022 een actieplan in met de belangrijkste bevindingen en leerpunten rondom de overgang naar elektrisch openbaar vervoer. De provincie Utrecht zal de uitkomsten van deze studie ook gebruiken voor de nieuwe aanbesteding van het openbaar vervoer in de periode vanaf 2023.

Samenwerking Hogeschool Utrecht en provincie
Hogeschool Utrecht en de provincie Utrecht werken nauw samen aan dit Europese Interreg project. De vervoersgebieden van de provincie zijn immers uitstekende onderzoeksgebieden voor de instroom van nieuwe elektrische bussen. Er rijden nu al in totaal 17 elektrische bussen, waarmee veel ervaringen zijn opgedaan. Vanaf begin 2020 volgen er nog eens 60 nieuwe elektrische bussen. Vervoerder U-OV zet 55 nieuwe elektrische bussen in voor het openbaar vervoer in de stad en regio Utrecht en Syntus Utrecht 5 nieuwe bussen voor de stad en regio Amersfoort. Beide vervoerders hebben daarvoor de keuze laten vallen op verschillende busleveranciers en bustypes, om zo ook diverse ervaringen op te kunnen doen en met de partners te delen. Met expertise die wordt ingebracht door Hogeschool Utrecht worden de kansen tot verdere verduurzaming van het openbaar vervoer in de provincie Utrecht in kaart gebracht.

eBussed
Het project Building Capacities for an European-wide E-bus Deployment (eBussed) is onderdeel van het Interreg Europe-programma en wordt door de Europese Commissie mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage aan alle regiopartners van 1,5 miljoen euro. Voor de regio Utrecht is een subsidiebijdrage van 250.000 euro beschikbaar gesteld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martijn Rietbergen, projectleider eBussed vanuit de Hogeschool Utrecht.

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen