Consortium richt zich op ontwikkeling betaalbare en gebruikersvriendelijke renovatieconcepten

17-12-2019 740 keer bekeken

Via het lectorenplatform Urban Energy maakt Hogeschool Utrecht deel uit van een consortium van 125 partijen dat de komende jaren betaalbare en gebruikersvriendelijke renovatieconcepten gaat ontwikkelen. Doel is om te komen tot een tempo van 200.000 gerenoveerde woningen per jaar.

Het consortium met de naam Integrale Energietransitie Bestaande Bouw (IEBB) is op 12 december van start gegaan met de toekenning van 13,8 miljoen euro subsidie in het kader van de Meerjarige Missiegedreven Innovatie Programma’s (MMIP’s) 3 en 4. Het programma heeft een omvang van 21,4 miljoen en wordt geleid door TNO. Het samenwerkingsverband is geïnitieerd door het Bouw en Techniek Innovatie Centrum (BTIC), en bestaat uit een combinatie van partijen vanuit de bouw, de techniek- en installatiesector, ontwerp- en adviesbureau’s, overheden, woningeigenaren, organisaties die de belangen van bewoners behartigen en kennisinstellingen.

Om de gangbare versnippering en concurrentie in de sector om te zetten naar een meerjarige brede samenwerking, past het consortium een nieuwe manier van samenwerken toe tussen vragende partijen, aanbiedende partijen en kennisinstellingen. Op basis van een gezamenlijke ontwikkelagenda worden, via een integrale aanpak, kennis en nieuwe technologieën ontwikkeld. Het consortium richt zich onder andere op innovatieve oplossingen voor warmteconversie en opslag, digitalisering, industrialisatieconcepten, ketenintegratie en samenwerkingsvormen. 

Op dit moment zijn beschikbare oplossingen te duur, te arbeidsintensief en voldoen ze niet aan de verwachtingen en behoeften van bewoners. Het haalbaar, opschaalbaar en betaalbaar maken van renovatieoplossingen is daarom een van de doelstellingen van BTIC. Het IEBB consortium gaat hiermee aan de slag. Door samenwerking met aanpalende initiatieven aan te gaan en actief belangstellenden en potentiële nieuwe partners bij de lopende en vervolgactiviteiten te betrekken, wordt deze basis in de toekomst verder verstrekt.

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen