Vergroening van werkplekken

17-12-2019 1386 keer bekeken

Samen met Kenniscentrum NoorderLeven start het project Vergroening van de werkplek. De aanwezigheid van groen in de vorm van daadwerkelijke beplanting heeft een positief effect op de gezondheid van mensen.

Denk aan het uitzicht op groen tijdens een verblijf in het ziekenhuis dat patiënten sneller gezond maakt. Of het positieve effect van groene speelplekken om de school voor jonge kinderen en de toegenomen welzijn van ouderen die naar buiten gaan in een beleeftuin. Iedereen blijkt baat te hebben bij groen. Tegelijkertijd zijn mensen het grootste deel van hun tijd binnen. De dagelijkse omgeving van werkende mensen, kinderen en studerende jong volwassenen speelt zich grotendeels af binnen de muren van kantoren en scholen. Wat nou als groen ‘meegaat’ naar binnen en ook daar aanwezig is?

Het binnengroen als wenkend perspectief nodigt dan als het ware uit om naar buiten te gaan om daar het groen op te zoeken. Of het nu om kinderen gaat die naar school gaan of om werknemers die in een kantooromgeving werken. De groene dooradering van de dagelijkse leefomgeving van mensen is dan compleet. Dit nieuwe werkveld is in ontwikkeling. Er gebeurt veel, maar het staat ook nog ‘in de kinderschoenen’. Nieuwe groenproducten zijn in ontwikkeling en lijken soms vooral voor de ‘duurdere zakelijke markt’ geschikt zoals een groenwand in de lobby voor een indrukwekkende entree voor klanten. Dat soort groen is buiten bereik voor de meeste maatschappelijke organisaties.

Een interessante vraag is ook wat de achterliggende redenen voor organisaties is om met vergroening aan de slag te gaan. Welk doel willen ze ermee bereiken? Gaat het alleen om kijkgroen, gaat het om binnenklimaatverbetering? En heeft dit meetbare effecten of kan het groen ook anders gebruikt worden? Deze vragen komen aan de orde in dit project waar we samen met studenten mee aan de slag gaan.

Partners in het project zijn: Aeres Hogeschool Almere, Hogeschool Utrecht Centre of Expertise Smart Sustainable Cities, Solana Reclamecentrum, Wellant College Amsterdam, Koninklijke Ginkelgroep.

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen