In gesprek met studenten over het klimaat: van voetafdruk tot handafdruk

17-12-2019 1075 keer bekeken

Nanda Vrielink (35) is naast projectleider bij het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities ook coach bij stichting Klimaatgesprekken. In januari start zij de eerste studenten-editie van Klimaatgesprekken, waarin studenten leren hoe ze een klimaatvriendelijker leven kunnen leiden én uitdragen.

Nanda volgde dit najaar zelf de zes-delige workshopreeks Klimaatgesprekken in Utrecht en was direct geïnspireerd.

"Vanuit mijn rol bij Smart Sustainable Cities ben ik natuurlijk dagelijks bezig met duurzaamheid, maar tijd om stil te staan bij de impact die klimaatverandering heeft op mijn eigen leven, de zorgen die ik hierbij heb en hoe ik mijn eigen leven zo duurzaam mogelijk kan inrichten is er niet altijd. Bij Klimaatgesprekken vond ik de ruimte om hier met gelijkgestemden over te praten en werd duidelijk welke stappen ik nog allemaal kan zetten op het gebied van de vier thema's wonen, reizen, vervoer en spullen. Bovendien leerde ik hoe ik over klimaatverandering kan praten met anderen, zonder te worden weggezet als 'klimaatdrammer'. Handvaten dus om mijn voetafdruk te verkleinen en mijn handafdruk (lees: invloed) te vergroten. 

Ik wist al snel dat ik de methode van Klimaatgesprekken graag verder wilde brengen. Inmiddels ben ik dus één van de 120 klimaatcoaches die Nederland rijk is. Mijn ervaring als coach van studententeams in de challenges die we doen vanuit het programma Wonen 3.0 bij Smart Sustainable Cities kan ik goed gebruiken. In de samenwerking met studenten zie ik telkens weer hoe gedreven en innovatief zij zijn. In mijn eerste reeks richten we ons specfiek op hun doelgroep, omdat zij nu actief bezig zijn hun toekomst vorm te geven én steeds meer te maken krijgen met de gevolgen van klimaatverandering."

Trajectum - het onafhankelijk journalistiek platform van Hogeschool Utrecht - interviewde Nanda recentelijk over haar initiatief: De Klimaatgesprekken: over Bali, sneeuwballen en de klimaatspagaat

Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor de eerste reeks.

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen