Conferentie in Spanje over duurzaamheid? Pak de Tesla

07-11-2019 1049 keer bekeken

Twee lectoren en een student van de HU reden in een Tesla naar een internationale conferentie over duurzaamheid in Valencia, ook in de hoop om het debat met de vliegende bezoekers op gang te brengen.

Samen met student Sam de Vries (actief in het HU Green Office) reden Wilko Planje en Rogier Laterveer, docenten en onderzoekers bij het HU lectoraat Nieuwe Energie in de Stad, de 4100 kilometer naar het zuiden en terug. Een mooie auto als je een dagreis van je doel weg bent, maar niet ideaal voor zo’n lange tocht, concluderen de onderzoekers: “Je staat toch veel te lang te laden elke keer. Op een middag stonden we vast omdat de auto helemaal niks meer deed. Grote stress. Tesla heeft toen vanaf afstand de computer opnieuw gereset. Dat hielp.”

Duurzame hoogbouw en mobiliteit

Met hun lectoraat Nieuwe Energie in de Stad - lector Mieke Oostra is tevens verbonden aan het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities - zijn de onderzoekers gespecialiseerd in duurzame hoogbouw. Veel woningcorporaties worstelen met hoe ze hun flats duurzamer willen maken. Het lectoraat wil hier een belangrijke adviseur in worden. Eerder werd in samenwerking met het Centre of Expertise al gewerkt aan een modulair renovatiesysteem om hoogbouwflats energieleverend te maken in het project Inside Out

We Drive Solar, die de Tesla voor deze reis leverde, werkt samen met het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities en andere partners in het Living Lab Smart Solar Charging aan elektrische laadpalen die stroom terugleveren aan het net. Dit maakt onderdeel uit van de programmalijn Smart Urban Mobility van het Centre of Expertise.

Internationale samenwerking 

Uiteindelijk werd het einddoel van de reis – op tijd – bereikt: de duurzaamheidsconferentie van CARPE, een consortium van Europese hogescholen waar ook de HU bij is aangesloten. In het CARPE verband werkt het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities momenteel samen in drie verschillende Europese projecten rondom elektrisch busvervoer (E-BUSSED), circulaire business modellen (REDUCES) en recycling van plastics (TRANSFORM-CE). Tijdens de conferentie in Valencia zijn afspraken gemaakt over nieuwe toekomstige internationale projecten, rondom future skills voor studenten en de samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven voor duurzame ontwikkeling in Zuid-Oost Azië. 

Missie geslaagd

De onderzoekers parkeerden bij aankomst in Valancia de Tesla demonstratief op de stoep. Laterveer: “We hebben veel reacties gehad en gesprekken gevoerd over duurzame mobiliteit. Precies wat we wilden.” Missie geslaagd.

 

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen