Kracht van de verbeelding: Sociale Energie Transitie (SET)

18-10-2019 979 keer bekeken

In 2050 is Nederland volledig over op duurzame energie. Hoe gaan we dit samen bereiken? Dat was de centrale vraag van de bijeenkomst van Sociale Energie Transitie (SET) op 10 oktober j.l.

Samen met zo’n veertig deelnemers vanuit de hogeschool, gemeente en maatschappelijke organisaties, verkenden we op 10 oktober de toekomst en zetten we een eerste stap in de vorming van een community rondom de Sociale Energie Transitie (SET).

De sessie startte met een introductie op het thema en een paneldiscussie. De experts in het panel, HU lectoren Mieke Oostra (Nieuwe Energie in de Stad) en Nico de Vos (Participatie en Stedelijke Ontwikkeling), Jacomijn Baart (Gemeente Utrecht) en Sander Willemsen (Energie-U), hebben een goede indruk gegeven van waar we op dit moment staan en waar de uitdagingen liggen om de energietransitie op een sociale en inclusieve manier tot een succes te maken. Hieruit kwam ook duidelijk de complexiteit van het onderwerp naar voren. Na deze verkenning werden de deelnemers aan de slag gezet om aan de hand van “Wat als…” vragen toekomstscenario’s te schetsen. Per groep werd één toekomstscenario gekozen, dat werd verbeeld in een fysieke ‘future probe’, waarmee mensen getriggerd kunnen worden om na te denken over de implicaties van deze toekomst. Om vervolgens de stap te maken naar het hier en nu, zijn hieruit opdrachten voor studentenprojecten gedestilleerd als eerste stap voor onderzoek naar deze toekomst. Een stevige uitdaging binnen de beperkte tijd die er was – maar er zijn prachtige creaties en project voorstellen uit naar voren gekomen.

Tijdens de Open Podium Route van de HU Dag van de Duurzaamheid zijn ‘s middags alle probes en projectvoorstellen tentoongesteld en gebruikt om het gesprek aan te gaan met bezoekers. Dit leverde ook weer interessante input op. 

In november zal het SET team zich richten op de realisatie van de projectideeën en de organisatie meer activiteiten om kennisuitwisseling en samenwerking te bevorderen op het thema van de sociale energie transitie.

Heeft u ook interesse in de sociale energie transitie en wilt u op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen rondom deze community? Neem dan contact op met Nanda Vrielink.

 

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen