Gezond bouwen voor gezond wonen

12-09-2019 1313 keer bekeken

Gezond wonen wil iedereen toch? Het realiseren van een gezonde omgeving is een uitdaging. Eén die net zo groot is als gezond ouder worden. Hogeschool Utrecht (HU) lector Helianthe Kort doet hier met haar team onderzoek naar.

Tot voor kort lag in de bouwsector het accent voor wonen/gebouwen op het realiseren van (brand)veilige, toegankelijke gebouwen die beschutting bieden. Een omgeving waarin de mens zijn dagelijkse activiteiten kan ontplooien. Dit perspectief volgt in grove lijnen de filosoof Epicurus. In de filosofie van Epicurus (341 -270 v. Chr) staat bij een gezonde omgeving centraal; het bereiken van een gelukkig en kalm leven in een vredige omgeving, vrij van angst en pijn en omringd door vrienden. Een gezonde omgeving behoort een omgeving te zijn die een positief effect heeft op de mens. In de huidige tijd waarin wij leven, zijn elementen als duurzaamheid met parameters van energie, water, afval, materiaal en dus ook gezondheid centraler komen te staan. Klimaatgerelateerde veranderingen, wijzigingen in de populatie én technologische innovaties vragen om een andere manier van bouwen; namelijk gezond bouwen voor gezond wonen.  

Gezond wonen, betekent wonen naar je eigen wensen. Zoals de weduwe Schröder begin 20e eeuw realiseerde in wat wij nu noemen het Rietveld-Shröderhuis. Een huis waar de wanden kunnen schuiven in een stand, passend bij de gewenste activiteiten. Wat opvalt is dat Truus Schröder de woning in de loop van de jaren heeft moeten aanpassen. Ouder worden komt nu eenmaal met gebreken. Zij heeft op een gegeven moment in de woning haar activiteiten geaccommodeerd naar haar functioneringsvermogen.

Tegenwoordig bestaan er diverse technologische innovaties die ouderen en ook mensen met een chronische zorgvraag kunnen inzetten om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, gezond wonen, betekent ook wonen in een gezond binnenmilieu. Een binnenmilieu waar bijvoorbeeld de luchtkwaliteit optimaal (bv CO2 concentratie die niet te hoog is) is en niet leidt tot verminderde slaapkwaliteit of tot zelfs gezondheidsrisico’s. Een verkorte slaap is immers sterk geassocieerd met een verhoogd risico op cardiovasculaire ziekten, obesitas en diabetes. Dit voorbeeld toont onder meer het belang aan van onderzoek naar de effecten van het binnenmilieu (lucht, licht, geluid en temperatuur) op de gezondheid van de mens. Kennis en resultaten op dit gebied zullen bijdragen aan gezond wonen. Wonen in een gebouw waar het binnenmilieu integraal gericht is op gezond blijven en ondersteunen van hen die ziek zijn.

Wilt u meer weten over het onderwerp gezond bouwen? U kunt hiervoor contact opnemen met Saïda de Vries, senior managementassistente voor Helianthe Kort verbonden aan het Lectoraat Technologie voor Zorginnovaties.

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen