Interdisciplinaire samenwerking tussen de Utrechtse Vastgoed Organisatie en HU

14-02-2019 1936 keer bekeken

De Utrechtse Vastgoed Organisatie (UVO) beheert alle panden en terreinen van de gemeente Utrecht. De komende jaren moet de UVO al deze panden verduurzamen. Met het Instituut Gebouwde Omgeving en het CoE Smart Sustainable Cities wil de UVO kijken of deze opgave gezamenlijk opgepakt kan worden.

Al gebeurt het in fasen tot 2040, het verduurzamen is voor de UVO een enorme klus. Het huidige initiatief is onderdeel van de ambitie en strategie om de samenwerking tussen Gemeente Utrecht en de HU te verstevigen. Voor wat betreft duurzaamheid, neem het CoE Smart Sustainable Cities samen met instituten en lectoren hier het voortouw in. Het interessante aan de samenwerking met UVO is dat het een structurele samenwerking is, die direct gekoppeld is aan concrete activiteiten zoals opdrachten voor studenten en uitwisseling van medewerkers.

 

Samenwerken zou voor alle partijen zeer interessant zijn. De UVO kan de HU betrekken bij problemen die ze alleen niet kan oplossen. Ontwikkelingen in de duurzame verstedelijking gaan zo snel dat de kennis die bij het Centre of Expertise aanwezig is hard nodig is. Daar komt bij dat de HU kan leren van de vragen die spelen bij dit soort grote projecten. Studenten en docenten zouden een bijdrage kunnen leveren in de dagelijkse praktijk.

 

Dinsdag 19 februari ontvangt de HU de directeur van de UVO Jurriën Brombacher met een aantal van zijn collega’s. Tijdens deze bijeenkomst zal besproken worden hoe een intensieve samenwerking tussen UVO en HU eruit kan gaan zien. Om meteen de handen uit de mouwen te steken neemt de UVO een casus mee met een (interdisciplinair) probleem dat nu speelt:

 

Tijdelijke huisvesting van scholen

De gemeente Utrecht en de schoolbesturen in Utrecht hebben hoge ambities als het gaat om de kwaliteit van schoolgebouwen. Om aan kinderen goed onderwijs te kunnen bieden, zijn goede schoolgebouwen nodig. Daarom zijn er, vooral in Overvecht en Kanaleneiland, veel nieuwe schoolgebouwen neergezet. De oude, verlaten schoolgebouwen worden nu ingezet als tijdelijke huisvesting voor andere scholen bij renovatie, vervangende nieuwbouw, of plotselinge groei. Het dilemma is als volgt: hoe zorgen we er voor dat we de scholen betaalbare duurzame tijdelijke huisvesting kunnen bieden?

 

Meer weten over de samenwerking tussen de UVO en de HU? Neem contact op met Floris Tyl

 

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen