Mooie vooruitzichten voor Wonen 3.0

04-12-2018 1193 keer bekeken

Voor het programma Wonen 3.0 is het eerste Solar Decathlon huis, dat gebruikt gaat worden als 'living lab' geopend op het Utrecht Science Park. Ook zijn er nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot toekomstige Solar Decathlon challenges.

Binnen het programma Wonen 3.0 doet een interdisciplinair studententeam vanuit de Hogeschool Utrecht mee aan een internationale competitie op het gebied van duurzaam wonen, de Solar Decathlon Challenge. In 2017 is voor het eerst een team afgereisd naar de finale van deze wedstrijd en heeft met het eigen ontwerp voor een duurzaam huis onder andere de Publieksprijs gewonnen, een prestatie om trots op te zijn.
 
Het is geweldig dat het team toestemming gekregen heeft om het huis uit Denver neer te zetten op het Utrecht Science Park. Er is de afgelopen weken daarom ook met man en macht door studenten (en docenten) gewerkt aan de plaatsing van dit eerste ontwerp. Dit huis zal gaan fungeren als ‘living lab’, waar innovatie ideeën kunnen worden uitgeprobeerd, meetgegevens verzameld en renovaties geïmplementeerd. Met deze research faciliteit ontstaat zo de unieke mogelijkheid om bouwonderdelen, producten en materialen onder real life omstandigheden te testen voor toepassing in de woonomgeving. Op 10 oktober was het zover en is het huis tijdens de Dag van de Duurzaamheid door Marjan Minnesma (directrice Urgenda) en Lot van Hooijdonk (wethouder mobiliteit, energie, groen en dierenwelzijn Utrecht) geopend als eerste stop van de duurzame huizentour. Daarnaast maakte het huis ‘s middags ook deel uit van het symposium ‘’Impact op de Stad van Morgen’’ van de HU op dezelfde dag. 
 
De studenten hebben echter behoorlijk de schouders eronder moeten zetten om het huis tijdig op te bouwen. Het doel was om in juli 2019 met een nieuw ontworpen huis naar de eerstvolgende Solar Decathlon Challenge in Hongarije te gaan. De bemensing van het team bleek bij aanvang van dit collegejaar jammer genoeg te laag om naast de opbouw van het Selficient huis ook nog aan een nieuw ontwerp te werken. De toezegging, dat er in juli 2019 een goed uitgewerkt concept klaar zou zijn voor de afreis naar Hongarije werd hierdoor te risicovol. Daarom is besloten de deelname aan de Solar Decathlon Challenge voor 2019 in te trekken. Inmiddels zijn er al studenten die initiatief hebben getoond voor de voorbereidingen van een nieuwe Solar Decathlon Challenge. Er wordt uitgekeken naar het voorjaar, dan zullen er weer nieuwe activiteiten voor kennisdeling gepland worden.   

 

 

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen