Celcius huis in wijk Hoefkwartier

48 keer bekeken

Het Celcius huis is een innovatiewerkplaats buiten onze onderwijsgebouwen, waar we projectmatig experimenteren. Studenten, onderzoekers en docenten ontwikkelen hier samen met partners innovaties voor gezonde en duurzame steden. Het Celcius huis staat nu in de wijk Hoefkwartier in Amersfoort

Haar taak is het ontwikkelen van innovatieve interventies die aansluiten bij de wensen van (toekomsge) bewoners en deze nieuwe stadswijk gezond en duurzaam maken. Het is een modulair en circulair huis (60 m2), door studenten van diverse opleidingen ontwerpen en gebouwd als inzending voor de wereldwijde Solar Decathlon wedstrijd in 2021. 

Vanuit verschillende programmalijnen worden hier challenges aangeboden: De wijk als ecosysteem / Nieuwe Energiesystemen / Welzijn Openbare Ruimte / Een stem voor natuur en toekomst / Sociale cohesie en parcipae / Deelmobiliteit. 


Meer over het huis

Het huis is bijna volledig zelfvoorzienend. Met vierentwintig zonnepanelen op het dak genereert het genoeg stroom. Een accu zorgt ervoor dat niet-gebruikte stroom niet in het net verdwijnt, maar dat je er ’s avonds alsnog gebruik van kunt maken. Het allernieuwste model warmtepomp, dat de studenten van een sponsor kregen, houdt het huis warm - de geïsoleerde panelen en het driedubbele glas houdt de warmte goed binnen. Maar ook met water springt het huis duurzaam om: de douche zuivert douchewater en hergebruikt het.

Inmiddels is het een inspirerende plek waar wijkbewoners, de overheid, gemeente, het bedrijfsleven en studenten samenwerken aan verschillende challenges. 

 

Samenwerkingspartners

Gemeente Amersfoort, Provincie Utrecht, Bewoners, Placemakers, ROC Midden Nederland (MBO), Welzijnsorganisaes, Woningcorporaes, Projectontwikkelaars en het lokale bedrijfsleven.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eugène Zaaijer

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen