AI en AR in de installatiebranche

1307 keer bekeken

De installatiebranche staat voor een aantal grote uitdagingen. Het OMTECH_IDGB project onderzoekt in hoeverre het MKB in de installatiebranche gereed is om te kunnen werken met opkomende technologieën, zoals bijvoorbeeld AI en AR. 

Het personeel in de installatiebranche vergrijst en minder jongeren kiezen voor een baan in de installatiebranche. Tegelijkertijd vindt er een inhoudelijke transitie plaats, mede gedreven door technologische innovaties van prestatiegericht installeren naar mensgericht installeren. Dit betekent dat installaties in gebouwen niet alleen energiezuinig behoren te zijn, maar ook horen zij bij te dragen aan het welzijn en de gezondheid van de gebruikers. Daarnaast zal het huidige personeel op een andere manier moeten gaan werken, dan zij gewend zijn.

Grotere bedrijven zetten meer en meer opkomende technologieën in, maar hoe snel kan het MKB hierin meebewegen? En zullen deze ontwikkelingen meer jongeren naar de brache trekken? 


Doel

Het OMTECH_IDGB project onderzoekt dus in hoeverre het MKB in de installatiebranche gereed is om te kunnen werken met opkomende technologieën.
Vragen zijn: Hoe opereert het MKB in de installatiebranche bij het gebruik van AI en AR? Wat zijn aantrekkelijke use cases voor het gebruik van opkomende technologieën? Hoe krijgen wij onze mensen, maar ook jongeren gereed om te werken in een digitale werkomgeving?


Resultaten

Overzicht van use cases, animatie over werken met AI en AR in de installatiebranche en een RAAKpro vooraanmelding over inzet van AI en AR in de installatiebranche.


Looptijd

01 november 2020 - 31 mei 2021 


Aanpak

• Literatuurstudie/deskresearch naar opkomende technologieën, AI en AR, zowel binnen als buiten de installatiebranche.
• Inventariseren van het gebruik en inzet van opkomende technologieën in de installatiebranche.
• Ophalen van ‘use cases’ in de praktijk d.m.v. interviews
• Bijeenkomsten met de praktijk. In een samenstelling van professionals, ontwikkelaars, branche organisaties, MKB partijen en groot bedrijven op dit thema. Met als doel om het verder uitwerken en scherp stellen van de vraagte bewerkstelligen.


Betrokken HU-onderzoekers

Afbeeldingen

Afgerond

X (voorheen Twitter)

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen